Gazdaság

Az inflációt az üzemanyag ára vitte le

Az alapkamat csökkenésére számítanak az elemzők

A fogyasztói árak 1,4 százalékkal csökkentek januárban a tavalyi év első hónapjához képest, míg tavaly decemberrel összehasonlítva 0,2 százalékkal lettek alacsonyabbak – közölte lapunkkal tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az árak csökkenését jelző inflációs adatok miatt a jegybanki alapkamat mérséklésére számítanak az elemzők.

Éves összevetésben az üzemanyag, valamint a háztartási energia árának csökkenése vitte le az inflációt, januárban egyedül az üzemanyagárak csökkenése 0,6 százalékponttal csökkentette a fogyasztói árszínvonalat – mondta Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője.

Az adatok szerint a maginfláció decemberhez képest változatlan maradt, tavaly januárhoz viszonyítva pedig 0,7 százalékos volt a decemberi 0,9 százalék után, amit a korábban közölt 0,8 százalékról módosított a KSH.

Mináry Borbála elmondta, az élelmiszerek ára decemberhez képest nőtt ugyan, de tavaly ugyanígy volt az év első hónapjával, ahogyan kifutottak a decemberi akciók. A szeszes italok is drágultak az adóemelés hatására. Az év első hónapjára tovább gyorsult a fogyasztói árak csökkenése: tavaly októberben 0,4, novemberben 0,7, decemberben pedig 0,9 százalékkal csökkentek az árak, Mináry szerint ugyanakkor nem lehet deflációról beszélni. Januárban a nyugdíjas fogyasztóiár-index decemberhez képest 0,1 százalékos árnövekedést, míg tavaly január óta 1,0 százalékos csökkenést jelzett. Elmondta, a meglévő decemberi adatok alapján az Európai Unió tagállamainak több mint felében mérséklődtek a fogyasztó árak, a kőolajár világpiaci árának csökkenése miatt.

Az árak csökkenését jelző inflációs adatok miatt a jegybanki alapkamat mérséklésére számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik szerint a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa már márciusban dönthet az alacsonyabb alapkamatról.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője úgy látja, hogy az adatok átírják a monetáris politikai döntéshozók inflációs alappályáját. Jelezte, hogy a régió más országaiban szintén az alapkamatok csökkentése mellett döntenek.

Németh Dávid, a K & H vezető makrogazdasági elemzője kommentárjában felhívta a figyelmet arra, az idén várhatóan nulla százalék körüli inflációval lehet számolni. A januári adat fényében inkább negatív előjelű lehet az infláció, de a forgatókönyv a következő hónapokban, az üzemanyagárak alakulása miatt könnyen változhat.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint márciusban már csökkentheti az alapkamatot a tanács, és három-négy lépésben az irányadó rátát a jelenlegi 2,1 százakról akár 1,5 százalékig vághatja.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt emelte ki, hogy az alacsony infláció legfőbb nyertesei a családok mellett leginkább a nyugdíjasok, hiszen a bérekkel együtt a nyugdíjak vásárlóértéke is nő.


Várakozáson felül teljesített a gazdaságunk

Tavaly az utolsó negyedévben 2,8 százalékkal bővülhetett a magyar gazdaság – derül ki a Portfólió körkérdéséből. Ha ez az előrejelzés beteljesül, akkor éves alapon 3,4 százalékos volt a múlt esztendőben az átlagos növekedés. Bár a KSH csak holnap teszi közzé a 2014-es GDP-adatokat, szakértők szerint a tavalyi év egésze és ezen belül az utolsó három hónap is jobb eredményt hozott, mint amire számítani lehetett. Két évvel ezelőtt még 1 százalékhoz közeli GDP-növekedést várt 2014 egészére a piac, de még fél éve is jócskán 3 százalék alatti számot prognosztizáltak a szakértők. A Nemzetgazdasági Minisztérium legoptimistább várakozása is 3-3,2 százalékos bővülésről szólt. Közgazdászok úgy tartják, a jó teljesítmény mögött az EU-források által végrehajtott állami fejlesztések állnak. A támogatások lehívása ugyanis rendkívül felgyorsult az utóbbi egy évben. Részben azért, mert a hétéves uniós ciklus végére már nagy az igyekvés, hogy ne ragadjon be közösségi pénz a kasszában. (SZCS)