Gazdaság

Az idén négy-, jövőre pedig 3,2 százalékos gazdasági bővülésre számít Magyarországon, és optimista a jövő évi teljes uniós gazdasági növekedést illetően is az Európai Bizottság

Felfelé módosított előrejelzés, derűlátóbb brüsszeli várakozások

Valamelyest javította az Európai Bizottság a magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedésére vonatkozó prognózisát: a szervezet az idén négy-, jövőre pedig 3,2 százalékos gazdasági bővülésre számít Magyarországon a korábban várt 3,7, illetve 3,1 százalékkal szemben – közölte az Európai Bizottság a tegnap közzétett nyári időközi gazdasági előrejelzésében a távirati iroda beszámolója szerint.

Az előrejelzésben emlékeztetnek arra, hogy a GDP tavaly négy százalékkal nőtt, míg 2016-ban 2,2, 2015-ben pedig 3,4 százalékos volt az emelkedés. Azt írják, az idei első negyedévében az előző negyedévhez képest 1,2 százalék volt a GDP növekedése. Ez főként az erős belső keresletnek volt köszönhető, az export bővülésének üteme azonban nem tudott lépést tartani az importkereslet emelkedésével. Kiemelték emellett, hogy a gazdasági hangulat derűlátó volt júniusig, a nemrégiben közzétett termelési adatok ugyanakkor némi lassulást jeleznek a második negyedévben. Rámutattak, az ipari termelés szintje egyenletes az év eleje óta, míg az építőipar teljesítményének emelkedése lassult. A magánfogyasztás várhatóan az idén is tovább erősödik a növekvő foglalkoztatottság és a reál­bérek dinamikus emelkedése nyomán.

A gazdaság növekedése idén és jövőre is várhatóan erős marad az Európai Unió­ban és az euróövezetben egyaránt, a mutatók ebben az évben 2,1, jövőre pedig két százalékkal javulnak. A jelentés bemutatásakor Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa elmondta, hogy öt egymást követő negyedévi erőteljes növekedés után azonban az idei esztendő első felében mérséklődött a gazdaság lendülete, és az unió egészében, valamint az euróövezetben egyaránt várhatóan 0,2 százalékponttal alacsonyabb lesz a tavasszal előre jelzettnél. Az idei év második felében a növekedés dinamikája várhatóan némileg erősödik, mivel a munkaerőpiaci feltételek javulnak, a háztartások adósságállománya csökken, a fogyasztói bizalom változatlanul magas, és a monetáris politika is támogató. Hangsúlyozta, hogy a növekedés globálisan továbbra is stabil, de mértéke országonként és régiónként egyre különbözőbb – áll a távirati iroda összegző beszámolójában.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom