Gazdaság

Az egyesülésben bíznak a hazai szövetkezetek

Ötvenkét takarékszövetkezet szándékozik egyesülni év végéig, létrehozva tizenkét tőkeerős és mérethatékony szövetkezeti hitelintézetet – olvasható abban a szándéknyilatkozatban, amelyet az érintettek március közepén az integráció intézményvédelmi feladatait ellátó Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetéhez (SZHISZ) nyújtottak be.

Az integráció tagjai és csúcsszervei úgy vélik, az egyesülésekkel a Takarék-csoport tőkeerős és stabil intézményekből álló, az ország minden pontján korszerű és egységes szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi intézménnyé válik.

Egységes az ágazat álláspontja abban, hogy összhangban a kormányzati szándékkal, a folyamat végén a Takarék-csoport intézményrendszerét az SZHISZ, az integráció központi és kereskedelmi bankja, a Jelzálogbank és néhány hasonlóan erős, közepes méretű, földrajzilag egységes szövetkezeti hitelintézet alkossa – hangsúlyozta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. Az egyesülésekről a takarékszövetkezetek tagjai döntenek, a fúziók a Takarékbank és a Magyar Nemzeti Bank szükséges engedélyeit követően várhatóan 2017 végéig zárulnak le. A postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos üdvözli a kezdeményezést, mivel az összhangban áll a takarékszövetkezeti integráció új stratégiáját meghatározó kormányhatározatban foglalt irányokkal.