Gazdaság

Az adóhatóság kiemelten figyel az ünnepnapokra

Próbavásárlásokra lehet számítani a héten, az ellenőrzés módszerére jellemző, hogy a már felkeresett szolgáltatókat is újból ellenőrizhetik a revizorok

Az adóhatóság kiemelt figyelmet fordít a Valentin-napra, a héten revizorok látogatására számíthatnak az ajándékárusok és a vendéglátósok. A munkáltatók e hét végéig kézbesítik a kifizetői és pénztári igazolásokat, amelyeket érdemes összevetni az adóhatóság által készített bevallási tervezettel.

Országos ellenőrzéseket is folytat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a héten a Bálint/Valentin-nap miatt lehet számítani a revizorok próbavásárlásaira, fokozott ellenőrzésére országszerte – közölte az adóhatóság a honlapján. A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai február 15-ig fokozottan ellenőrzik a virág- és ajándékárusokat, az éttermeket és vendéglátóhelyeket. Az ellenőrzések során a revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgépek használatát, valamint a turizmusfejlesztési hozzájárulás teljesítését is ellenőrzik. Hasonló ellenőrzések zajlanak a keleti és nyugati megyékben is, többek közt Hajdú-Biharban és Zalában. A revizorok pedig ahhoz a szolgáltatóhoz is visszatérhetnek újból, akinél már előzőleg jártak a hét folyamán – hívta fel a figyelmet a NAV.

A másik fontos dátum, amire az adóhatóság emlékeztet, hogy február közepéig, azaz szintén a héten mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és esetleges önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat. Ezek alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és érvényesíthető az adó-visszatérítés, ha a levont adóelőleg meghaladta a fizetendő adót. Akinek nincs ügyfélkapuja, kérheti a tervezet postázását sms-ben és az adóhatóság honlapján is jelezheti ilyen irányú igényét.

A kézbesítési igényt március 18-ig lehet sms-ben, illetve elektronikusan bejelenteni, utána már csak személyesen lesz rá mód. A tervezeteket április 30-ig tértivevényes levélben kézbesítik.
Az őstermelők és az egyéni vállalkozók bevallástervezetét ugyanúgy elkészíti az adóhatóság, nekik azonban ezt mindenképpen ki kell egészíteniük. A magánszemélyek bevallástervezete, ha nem módosítják május 20-ig, automatikusan elfogadott bevallássá válik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom