Gazdaság

Az adócsökkentés útján marad hazánk

A munkaerőpiacra lépők után még a foglalkoztatás harmadik évében is ötvenszázalékos a járulékkedvezkedvezmény

Folytatódnak a járulékcsökkentések, most a munkáltatók vehetnek igénybe kedvezményeket, amelyekről az adóhatóság értesíti őket.

Izer-Norbert
Eddig a cégeknek kellett igazolniuk a kedvezményre való jogosultságot, most azonban az adóhatóság értesíti a lehetőségről a munkáltatókat – mondta Izer Norbert államtitkár (Fotó: Ficsor Márton)

Magyarország a legnagyobb adócsökkentő az Európai Unióban, és néhány éven belül szeretnénk elérni azt is, hogy a magyar legyen a legegyszerűbb, a legkevesebb adminisztrációt és a vállalkozásokat legjobban kiszolgáló adórendszer – mondta a távirati irodának Izer Norbert a Pénzügyminiszté­rium adóügyekért felelős államtitkára. Már az idén egyre közelebb kerülünk ehhez a célhoz, hiszen azon túl, hogy öt adófajtával kevesebb lett, mostantól az adóhivatal értesíti a vállalkozásokat arról, hogy mely munkavállalói után vehetnek igénybe havonta több mint 31 ezer forint adókedvezményt. Az érintett vállalkozások tegnap kapták meg az első olyan igazolásokat a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), amelyek részletezik, hogy pontosan mely munkavállalók után vehető igénybe a havi 31 290 forint adókedvezmény.

Az államtitkár felidézte, hogy a munkaerőpiacra lépők kedvezményét a vállalkozók minden olyan munkavállaló után igénybe vehetik, akinek az elmúlt kilenc hónapban legalább hat hónapig nem volt munkájuk. A kedvezmény két évig teljes munkáltatói adómentességet biztosít a minimálbér összegéig. Azaz a munkáltatónak nem kell sem szociális hozzájárulási adót, sem szakképzési hozzájárulást fizetnie a pályakezdők, a tartós munkanélküliek és az anyasági ellátás után visszatérők után.

A munkaerőpiacra lépők után még a foglalkoztatás harmadik évé­ben is jár a kedvezmény, akkor a szociális hozzájárulási adó ötven százalékát kell csak megfizetni. Izer Norbert elmondta, hogy a vállalkozások adminisztrációs terhei­nek csökkentése érdekében a jogalkotásban változás történt. Eddig a cégeknek kellett igazolniuk a kedvezményre való jogosultságot, ettől az évtől viszont a NAV az újonnan bejelentett munkavállalók esetében automatikusan vizsgálja ezt, a cégeknek nincs ilyen teendőjük – szögezte le Izer Norbert.

Ezen felül a korábbi munkahelyükre visszatérő kismamákat foglalkoztató vállalkozások is jogosultak a kedvezményre – hangsúlyozta Izer Norbert. Az igazolást a havonta benyújtandó járulékbevallásban kell kérnie a munkáltatónak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom