Gazdaság

Az IMF üdvözli a görög mentőprogram elfogadását

További adósságkönnyítésre szólított fel

Üdvözölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Christine Lagarde a Görögországnak szánt harmadik pénzügyi mentőcsomag elfogadását pénteken, de ismét sürgette azt is, hogy az európai hitelezők döntsenek további adósságkönnyítésről, mert Athén egyedül nem tudja megoldani adóssághelyzetét.

Athén-euró576x356
Jóváhagyták az új mentőcsomagot az euróövezet pénzügyminiszterei

Megállapodásra jutottak az euróövezetet alkotó országok pénzügyminiszterei péntek este a Görögországnak szánt harmadik mentőcsomag feltételeiről - jelentette be Brüsszelben az Európai Bizottság és a minisztereket tömörítő Eurócsoport.

"Az akár 86 milliárd eurót is elérő új kölcsönöket a következő három év során bocsátják Görögország rendelkezésére" - jelezte a bizottság.

Egy, a tárgyalásokhoz közel álló forrás elmondta, hogy első részletként 26 milliárd eurót utalnak majd át Görögországnak. Így nem lesz szükség áthidaló hitelre ahhoz, hogy Athén augusztus 20-án átutalja az esedékes 3,4 milliárd eurós hiteltörlesztését az Európai Központi Banknak - tette hozzá egy másik forrás.

Jeroen Dijsselbloem, az Eurogroup holland elnöke úgy fogalmazott, hogy a pénzügyminiszterek rendkívüli találkozója "jó véget ért".

A pénzügyminiszterek szakértői bizottságának (EWG) javaslata alapján a 26 milliárdos első részletből Athén összesen 13 milliárd eurót fordíthat esedékes adósságainak rendezésére, 10 milliárd eurót pedig a hatalmas tőkekiáramlás miatt megroppant görög bankok feltőkésítésére - emlékeztetett a Dow Jones hírügynökség. A fennmaradó 3 milliárd euró - amelyet valószínűleg kisebb részletekben fizetnek ki Görögországnak, cserében az elvárt újabb megszorító intézkedések bevezetéséért - abban segít a kormánynak, hogy teljesítse elmaradt kifizetéseit szállítói felé, és hozzáférjen az Európai Unió fejlesztési alapjaihoz.

Athénnak azt is vállalnia kellett, hogy 2015 és 2017 között 6,4 milliárd eurónyi privatizációs bevételt mutat fel. A görög állami vagyonkezelő társaság csütörtökön már ki is hirdette az ország két legnagyobb kikötőjének, valamint az állami vasúti személyszállító cég és egy szerelvényjavító magánosításának időpontját.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek hat órán át tárgyaltak az athéni parlament által péntek reggel már elfogadott feltételekről, amelyek a mentőcsomag folyósításáért cserében messzemenő reformokat és megszorító intézkedéseket, például az adók emelését és a nyugdíjrendszer átalakítását írják elő Görögország számára.

A megállapodásra rá kell még bólintania a német Bundestag és még néhány euróövezet ország parlamentjének, ez azonban aligha ütközik majd akadályba.

Az egyezség újabb lehetőséget biztosít Görögország számára, hogy bennmaradhasson az euróövezetben, az ország mindazonáltal még számos nehézség előtt áll, beleértve a várható újabb parlamenti választásokat, valamint a hitelezői közötti vitát a hatalmas görög adósság enyhítésének lehetőségéről.


A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom