Gazdaság
Az FM szerint központi hatóságnak kellene ellenőrizni az élelmiszerbiztonságot
A célzott ellenőrzések hatékonyan szűrik ki a feketegazdaságban részt vevőket
Az élelmiszerlánc-felügyeletet egy felmérés szerint a lakosság nagy része fontosnak tartja, ötös skálán 4,6-4,8 közötti értéket mértek. A válaszadók harminchat százaléka szerint a hazai élelmiszerbiztonság helyzete javult, és csak öt százalék gondolja azt, hogy romlott - ismertette a helyettes államtitkár.
Hangsúlyozta, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az elmúlt években nagy figyelmet fordított az ellenőrzésekből, vizsgálatokból származó információk gyűjtésére, feldolgozására és közzétételére közérthető módon.
Az élelmiszerlánc-felügyeletről és a felügyeleti díj felhasználásáról szóló 2014-es országos főállatorvosi jelentést a héten elfogadta a kormány, és június 30-áig benyújtja az Országgyűlésnek - közölte.
Az ellenőrzésben a láncszemlélet érvényesül, nemcsak hagyományos fogyasztóvédői termékellenőrzést, hanem folyamatellenőrzést végeznek. Ehhez teremt forrást az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, amely tavaly 11 milliárd forint volt - mondta el Bognár Lajos.
Az összegből egymilliárd forintot fordítottak fejlesztésekre, alapvetően informatikai fejlesztésekre és a laboratóriumi munkához kötődő műszerbeszerzésekre. A kormányhivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti feladatainak végrehajtását pedig csaknem 6 milliárd forinttal támogatták.
Az informatikai fejlesztések eredményeként jött létre az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer, már 300 ezer ügyfelet tartanak nyilván, amelyek az élelmiszerláncban, akár az előállításban, akár a kereskedelemben vesznek részt - ismertette.
A kormányhivatalok által végzett 190 ezer ellenőrzés mellett a Nébih 531 ellenőrzést hajtott végre tavaly, ami 36 százalékos emelkedés az előző évhez képest. A kiszabott bírság összege 2,7-szeresére nőtt, csaknem 400 millió forintot tett ki.
A célzott ellenőrzések hatékonyan szűrik ki a feketegazdaságban részt vevőket - emelte ki a főállatorvos.
A forgalomból 1460 tonna terméket kellett kivonni, ennek 84 százaléka volt élelmiszer.
Összesen 2 millió laboratóriumi vizsgálatot végzett el a Nébih 1 millió minta feldolgozásával.
Az élelmiszerbiztonság mellett az élelmiszerminőség is kiemelt feladata volt a Nébihnek tavaly, és idén is folytatódnak a minőségi vizsgálatok - mondta a helyettes államtitkár.