Gazdaság

Az Ecofin is tárgyalhat az embargóról

„Egyél almát Putyin ellen!” szlogennel kampányol Lengyelország a helyi termékek mellett – Svájcon keresztül exportálna Európa

Varga Mihály szerint is szükség lenne a magyar–orosz gazdasági vegyes bizottság összehívására. A nemzetgazdasági miniszter a Magyarország élőben című tévéműsorban megerősítette, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin) következő ülésén fel kell vetni az embargó hatását kompenzáló direkt uniós támogatások bővítését.

gyumolcs
Napi hetvenmillió forint veszteséget okoz a magyar mezőgazdaságnak a tilalom (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Napi hetvenmillió forint veszteséget jelent az orosz importtilalom a magyar mezőgazdaságnak – mondta Varga Mihály miniszter a Hír Televízióban. Ha Oroszország az autóimportot is korlátozza, az – elsősorban a német autópiacon keresztül – a magyar iparra is kedvezőtlen hatással lesz.

„Egyetértek Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatával, amely szerint szükség lenne a magyar–orosz gazdasági vegyes bizottság összehívására, és annak megtárgyalására, hogyan lehet a magyar–orosz kereskedelmi kapcsolatokat életben tartani” – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Szerinte ez a gazdaság alapvető érdeke. Varga Mihály emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság bejelentette: százhuszonötmillió euró értékben direkt támogatást biztosít azoknak a zöldségtermesztőknek, akiknek romlandó terményeik vannak. „A magyar gazdaságot ennél komolyabb veszteség is érheti, ezért szükségünk van arra, hogy ne csak a mezőgazdaságban, hanem az iparban, a feldolgozóiparban vagy az építőiparban is kompenzálják a veszteségünket” – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerint a másik fontos kérdés az, hogy az Európai Unió átgondolja-e az Oroszország elleni szankciókat, mert szükség van egy ilyen megbeszélésre.

Több európai termelő fordult hivatalosan Svájchoz azért, hogy az országon keresztül szállíthassák termékeiket Oroszországba, mivel az alpesi államra nem vonatkozik az importtilalom. Anna Rizzoli, a svájci Mezőgazdasági Szövetségi Hivatal szóvivője elmondta, az Oroszországba exportálni kívánó vállalatok svájci cégbejegyzésének szabályai változatlanok, az eljárás nehézkes, bonyolult, mivel az eljárás több regionális és szövetségi szintű állatorvosi ellenőrzést is magában foglal. Szerbiára sem vonatkozik a tilalom, azonban a helyi hatóságok közölték, akár kemény eszközökkel is megakadályozzák a reexportot.

Egy hét-két hónap kell ahhoz, hogy a moszkvai üzletek pótolják az európai élelmiszer-ipari termékek behozatalának egyéves tilalma miatt kieső árukat – közölte újságírókkal Alekszej Nyemerjuk, a moszkvai városháza kereskedelmi főosztályának vezetője. A főosztályvezető szerint a boltok polcairól eltűnt a hűtött dán és norvég hal. Ezt a terméket Törökországból, Marokkóból és Chiléből érkező árukkal pótolják.


Az eddig Spanyolországból és Görögországból beszerzett bogyós termékeket, illetve gyümölcsöket a jövőben Azerbajdzsánban és Törökországban vásárolják, a tejet és a tejtermékeket pedig Fehéroroszországban és Izraelben. Nyemerjuk hangsúlyozta, hogy az orosz termelőknek nehézségeik vannak az üzletek igényeinek kielégítésével, mert nincs meg a megfelelő logisztikai hálózatuk.

Súlyosan érinti az osztrák almatermesztőket is az augusztus 7-én életbe lépett orosz importtilalom. A termelőknek eddig ötszáz tonna Oroszországba szánt almája maradt meg – közölte a stájerországi mezőgazdasági kamara elnöke. Ausztria almatermelésének csaknem nyolcvan százaléka ebből a tartományból való. Az idén várhatóan száznyolcvanezer tonna alma terem Stájerországban, tizenkétezer tonna Alsó-Ausztriában, tízezer tonna Felső-Ausztriában, kilencezer tonna Burgenlandban és háromezer tonna Bécsben és környékén. Dél-Tirolban mintegy 1,2 millió tonnányi termésre számítanak – olvasható a helyi gyümölcstermelői szövetkezet közleményében. Adataik szerint a teljes betakarított almatermés mennyisége az unióban eléri a tizenkétmillió tonnát. Az unión belül Lengyelországban számítanak a legmagasabb, 3,5 millió tonnányi almabetakarításra. Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter az Ausztriában termett áruk fogyasztására kérte a lakosságot annak érdekében, hogy a termelők helyzetén segíthessenek. Lengyelországban az „Egyél almát Putyin ellen!” szlogennel a Twitter közösségi portálon arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenki a hazai termékeket részesítse előnyben. Laimdota Straujuma lett miniszterelnök is felszólította a fogyasztókat, hogy több hazai élelmiszert vásároljanak.


Mint megírtuk, Oroszország a nyugati szankciókra válaszul teljes importtilalmat rendelt el a legtöbb mezőgazdasági termékre az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Norvégiából és Ausztráliából. Az uniós államokat különböző mértékben érinti a döntés: vannak, amelyek nagyon megszenvedik a szankciókat, mint például Lengyelország. A magyar szakmai szervezetek szerint hosszú távon hazánkban is érezhető lehet a szankciók hatása, ám az orosz exportunk nem jelentős. Az unió százmilliós csomaggal kompenzálhatja a gazdákat, de az embargó hatásait még vizsgálják a szakemberek.