Gazdaság

Az Agárdi Pálinkafőzde lett a nyertes

A Destillata versenyen csaknem ezer mintáról mondtak véleményt a bírálók

Az ausztriai Destillatán, Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén a magyar nemzeti győztes az Agárdi Pálinkafőzde lett – mondta Wolfgang Lukas, a versenyt rendező cég ügyvezető igazgatója tegnap a budapesti díjátadón.

zsigo
Zsigó Róbert (Fotó: Hegedüs Róbert)

Tájékoztatása szerint összesen 119 főzde termékeit vizsgálták, Magyarországot tizenhét főzde képviselte. A versenyen tizenkét ország több mint ezer mintájáról mondtak véleményt a bírálók – tette hozzá Elisabeth Ellison-Kramer budapesti osztrák nagykövet. Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára hangsúlyozta: az uniós eredetvédelem a pálinka és a törkölypálinka kizárólagos névhasználatán kívül számos termék esetében a földrajzi megjelölés védelmét is garantálja, emellett a pálinka ma már a hungarikumok közé is bekerült.

Az államtitkár a távirati irodának elmondta: hazánkban 2016-ban a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinka mennyisége mintegy 965 ezer hektoliterfok volt, hat százalékkal több mint 2015-ben. Csökkent viszont a bérfőzött párlat 4 millió 757 ezer hektoliterfokról 4 millió 362 ezer hektoliterfokra.

Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde tulajdonosa jelezte: a cég évente húsz–huszonötezer hektoliterfok pálinkát állít elő. A termékeik jelentős része belföldön fogy el. A cég árbevétele évi 300-400 millió forint.