Gazdaság

Átalakul a hulladékkezelés

Nem emelkedik a lakossági szemétszállítási díj

Egyeztetik az országos hulladékgazdálkodási rendszerről szóló kormányrendelet tervezetét, egy később készülő minisztériumi rendelet pedig a közszolgáltatók működését, finanszírozását stabilizálja – közölte tegnap Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára Nagykanizsán.

A távirati iroda beszámolója szerint az államtitkár kiemelte: a kormány döntése szerint olyan országos hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, amelyben a vagyonelemek és a nonprofit jelleg rövid és hosszú távon is működőképes. A rezsicsökkentés megőrzése érdekében ugyanakkor nem kívánják a 2012 tavaszán rögzített lakossági árakat növelni. A szelektív hulladék feldolgozása terén vannak még kiaknázatlan lehetőségek, jelenleg évente mintegy negyvenmilliárd forint értékű hulladékot nem tudnak újrahasznosítani.

Az államtitkár fontosnak tartja, hogy az önkormányzatok jogosultságai továbbra is megmaradnak, tehát nem beszélhetünk államosításról. A tevékenység változatlanul a közszolgáltatóknál marad. A holding zártkörű részvénytársasági formában már megalakult, az intézmény a pénzgazdálkodásban, a követeléskezelésben és a fejlesztési, szakmai irányításban mutat majd utat. Szabó Zsolt kifejtette: minderre azért van szükség, mert várhatóan változik a helyzet. Az Európai Unió elvárása most az, hogy 2020-ig elérjük a hulladékok ötven százalékának újrahasznosítását, és nincs szabályozva a lerakóba kerülő hulladék mennyisége. A tervek szerint szigorítás várható, amelynek révén hatvanöt-hetven százalékra növekszik az újrahasznosítási arány és tíz százalék alatt lehet a depóba kerülő hulladék mértéke. Jelenleg száznegyvenegy hulladékkezelési közszolgáltatónak van engedélye, de miután akad köztük egyetlen települést és egész megyét kiszolgáló társaság is, szükség van a hatékonyság érdekében tevékenységük koordinálására.