Gazdaság

Átadták a legjobb hazai kutatóknak járó Gábor Dénes-díjakat

A világhírű fizikus a példa tudósaink előtt

Fizikusok, mérnökök és orvosok is voltak a tegnap átadott Gábor Dénes-díj kitüntetettjei között.

Bagaméry István 20161223
Bagaméry István (jobbra) vesz át díjat Palkovics László államtitkártól (Fotó: Varga Imre)

Átadták tegnap az idei Gábor Dénes-díjakat tizenhárom magyar tudósnak és kutatónak kiemelkedő technikai, műszaki és tudományos teljesítményükért. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke a díjátadón emlékeztetett: a legnagyobb magyar elmék többsége Magyarországot elhagyva érte el pályája csúcsát, és felfedezéseik sokszor csak évtizedek múlva érték el hazánkat. Éppen ezért kulcsfontosságúak azok a kormányzati és civil törekvések, amelyek célja legjobbjaink itthon tartása, illetve hazacsábítása és elismerése mind anyagi, mind szellemi téren – hangsúlyozta.

Gábor Dénes- „külhoni” díjban részesült Barabási Albert László fizikus, hálózatkutató a modern hálózattudomány megalapításában, a hálózatelméleti kutatásokban nyújtott és a gyakorlati, üzleti életben is hasznosítható eredményeiért. Díjat kapott Bagaméry István villamosmérnök a világszínvonalú innovációs műhely létrehozásáért és különleges képalkotó berendezéseinek kifejlesztésében elért eredményeiért. Úgyszintén elismerték Simonyi Sándor gépészmérnököt a gépjármű-hajtásvezérlési rendszerek, az alternatív járműhajtások fejlesztése terén elért tevékenységéért. Babcsán Norbert mérnök-fizikust az alumíniumhabok fejlesztésének, széles körű elterjesztésének és üzemszerű gyártásának területén elért tevékenységéért tüntették ki, Frank Péter gépészmérnök pedig a matematikai és mechanikai ismeretek innovatív ipari alkalmazása terén elért eredményeiért vehette át a díjat. Józsa János Balázs építőmérnök a felszíni vizek hidrodinamikája, az elkeveredési hidraulika terén elért kimagasló eredményeiért kapott elismerést, Berényi Antal neurofiziológus pedig az idegtudományi méréseknél alkalmazható multiplexelt erősítőrendszer és a mikroelektródák fejlesztése terén elért eredményeiért. Ürge László vegyész a gyógyszerjelölt vegyületek tervezését és előállítását támogató új termékek és technológiák kidolgozása során nyújtott tudományos közreműködéséért kapott díjat.

Életműdíjban részesült Szabó Csaba Attila villamosmérnök a széles sávú hálózatokon és interneten keresztüli multimédia-továbbítás kutatásában és oktatásában elért eredményeiért, valamint Dolhay Balázs orvos a nőgyógyászattal összefüggő diagnosztikai módszerek és terápiás megoldások terén végzett több évtizedes munkájáért.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom