Gazdaság

Ártalmas a görög csomag

Joseph Stiglitz kettős devizarendszert vezetne be

A harmadik mentőcsomag tönkreteszi Görögországot, és veszélybe sodorja az Európai Uniót is. Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász szerint a megállapodás a dél-európai ország gazdasági szuverenitását feladó fegyverletétellel egyenértékű.

Az athéni látogatásáról nemrég hazatért Joseph Stiglitz szerint a harmadik mentőcsomaggal a görögök elbúcsúzhatnak gazdasági szuverenitásuktól. A paktum csak a nagy gazdasági világválságnál már egyébként is mélyebb dél-európai recesszió további súlyosbodását vonja maga után. A megszorító intézkedések bevezetése óta az ország a bruttó hazai termékének már a huszonöt százalékát veszítette el, és a magas munkanélküliség mellett az idén ezt valószínűleg további öt százalékpont követi – idézte a távirati iroda a Nobel-díjas közgazdász és Christopher Beha, a Harper’s Magazine főszerkesztő-helyettesének beszélgetését az Alternet.org hírportál nyomán.


Stiglitz keményen bírálja a konzervatív német álláspontot, amely még mindig azt vallja, hogy krízishelyzetben megszorításokkal ki lehet lábalni a válságból. Valójában azonban a bérek alacsonyan tartása, a szakszervezetek alkupozíciójának gyengítése, a kisvállalkozások adóelőleg-fizetésre kényszerítése és a nyugdíjak csökkentése nemcsak a keresletet veti vissza, hanem egyre mélyülő adósságspirálba is taszítja az országot. A hiteleknek csak egy töredéke szolgál gazdasági célokat, túlnyomó részét Athén törlesztésre fordítja – emeli ki a Nobel-díjas közgazdász.

Görögország számára a legjobb kiutat a válságból - az adósság átalakítása mellett - Stiglitz egy kettős devizarendszer kialakításában látja: az eurót megtartva be kellene vezetniük egy csak a saját bankrendszerükben használatos „görög eurót” is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom