Gazdaság

Alteo: megkezdődött a tőzsdei kereskedés

Idén még egy részvény és három kötvény bevezetése várható a pesti börzén

Az Alteo Nyrt. részvényeivel tegnap megkezdődött a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén, a magyar energiaszolgáltató részvényének jegyzése 5150 forintról indult. A kereskedést a bevezetés napján ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója nyitotta meg.

Ifj. Chikán Attila 20161108
Ifj. Chikán Attila: Cél a növekedés elérése a tőkepiacon keresztül (Fotó: Katona László)

Az idei esztendő új tőzsdei stratégiájának első részvénybevezetését valósították meg tegnap, megindítva az Alteo Nyrt. papírjaival való kereskedést. Emellett a társaságot átsorolták a standard kategóriába – jelentette be a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója. Végh Richárd elmondta: idén vezették be a pesti tőzsde 2020-ig tartó új stratégiáját, az átfogó tőkepiaci programot, amit a kedvező befektetői és makrogazdasági környezet is segít. A vezérigazgató szerint a Budapesti Értéktőzsde továbbra is Európa legjobb teljesítményű részvénypiaca, a befektetők idén több mint 27 százalékot kereshettek a magyar részvénypiaci befektetésekkel, a piac forgalma több mint tíz százalékkal emelkedett tavalyhoz képest. Végh Richárd kitért arra, hogy az új stratégia megvalósítását a kormány is segíti, egyik legfontosabb eleme új vállalatok megjelenése a tőzsdén. Ezzel kapcsolatban a börze vezetője új intézkedés bejelentését helyezte kilátásba a következő héten, s reményét fejezte ki, hogy az Alteo példáját számos cég követi majd – hívta fel a figyelmet tudósításában a távirati iroda. Idén egyébként három kötvény és két részvény bevezetésére kerül sor a magyar piacon.

Az Alteo Csoport 2008-as megalakulásakor célul tűzték ki, hogy a növekedés pénzügyi hátterét a lehető legnagyobb mértékben a tőkepiacokon keresztül teremtik meg  – szögezte le ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója. Az új tőzsdei társaság így most a szeptember 26. és október 20. közötti részvénykibocsátás során 1,389 milliárd forint tőkét vont be, a részvények végleges kibocsátási ára 4630 forint lett. A nyilvános értékesítés során 106 672 darab részvényt jegyeztek a magánbefektetők.

Az intézmények számára tartott zártkörű értékesítésen beérkezett igényekből 193 320 darabot elégít ki a társaság. Így összesen 299 992 új részvényt bocsátanak ki, ezzel alaptőkéje 205 millió 15 ezer forintra nő a jelenlegi 175 millió 15 ezer 800 forintról.