Gazdaság

Államilag támogatott üdülés

Országszerte számos szálláshely várja az Erzsébet-program sikeres pályázóit 2017-ben és 2018-ban is

Nyugdíjasok, fogyatékkal élők és nagycsaládosok pályázhatnak a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által meghirdetett szociális üdülési programra. A program iránt nagy az érdeklődés.

Lénárd Gábor 20161112
Lénárd Gábor (Fotó: MH)

Újra meghirdették az Erzsébet-program szociális üdülési pályázatát. A kormány kezdeményezésére létrehozott programban üdülési támogatást nyújtanak nyugdíjasoknak, fogyatékkal élőknek és nagycsaládo­soknak, a sikeres pályázók 2018 végéig használhatják fel az elnyert támogatást a kezdeményezéssel együttműködő szálláshelyeken. A pályázatot az erzsebetprogram.hu oldalon lehet benyújtani, de a pályázáshoz országszerte több helyen - integrált közösségi szolgáltató terek, a kormányablakok és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete is segítséget nyújtanak.

Az évek alatt folyamatosan nőtt az érdeklődés a pályázataink iránt, eddig mintegy nyolcszázezer ember jutott üdülési lehetőséghez, a most kiírt pályázatokkal jövőre az egymillió főt is elérhetjük – mondta lapunknak Lénárd Gábor. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány stratégiai tanácsadója hangsúlyozta: az elnyert támogatás két évig – 2018 végéig – lesz felhasználható, előzetes szállásfoglalást követően olyan szálláshelyeken, amelyekhez gyógy- vagy termálfürdő kapcsolódik. Ezeket ingyenesen vehetik majd igénybe az ott üdülő nyugdíjas vagy fogyatékossággal élő pályázatnyertesek. A sikeres pályázók nem készpénzt kapnak, hanem utalványt, amelyet a kiválasztott szálláshelyen használhatnak fel. A kínálatot a pályázók igényei szerint alakították ki. Nyugdíjasok és fogyatékossággal élők 2016. november 25-ig, a nagycsaládosok december 1. és 30. között nyújthatják be pályázataikat. A pályázatok beadását nem érdemes az utolsó napokra hagyni, mert ha betelnek a helyek, az alapítvány lezárja az adott kiírást.

Nyugdíjasok esetében a legalább hatvanéves kor a kritérium, és legfeljebb 147 ezer forintos nyugdíj; a fogyatékossággal élőnek pedig be kell tölteni tizennyolcadik életévét, és rendelkeznie kell a megfelelő jogosultsággal. Azon nagycsaládosok pályázhatnak, akik három vagy több gyermeket nevelnek, családi pótlékra jogosultak, és az egy főre jutó átlagjövedelem nem haladja meg a minimálbért.