Gazdaság

Állami cégvásárlások miatt nő a hiány

152 milliárddal megemelik a költségvetés kiadási főösszegét

 Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter benyújtotta az idei költségvetés módosításra vonatkozó indítványt az Országgyűlésnek hétfőn, a javaslat az államháztartás központi alrendszerének kiadási főösszegét és hiányát 152 milliárd forinttal megemeli az energiaszektorban vállalt állami szerepvállalás növelésének finanszírozása érdekében.

 

A Költségvetési Tanács (KT) szerint a költségvetési törvényben kitűzött 2,9 százalékos hiány az első félévi makrogazdasági folyamatok, a költségvetés bevételeinek és kiadásainak időarányos teljesítése alapján elérhető.

A parlament honlapján olvasható indoklás szerint a javaslatban foglalt tranzakciók megvalósítása – a jelenlegi ismeretek szerint – nem érinti a 2,9 százalékos uniós módszertan szerinti hiánycél tarthatóságát.

Az Antenna Hungária Zrt., a Magyar Gáz Tranzit Zrt. állami tulajdonba vétele, az AVE Magyarország Kft. és a Főgáz Zrt. megvásárlásának tőkeemelés útján történő finanszírozása együttesen 152 milliárd forint összegű kiadási előirányzat megteremtését igénylik - olvasható a módosító javaslat indoklásában.

A Nemzeti Energiastratégia alapján döntő fontosságú a korábbi években feladott állami pozíciók újraépítése. A stratégia céljai – köztük különösen a fogyasztók megfizethető energiaellátásának biztosítása – indokolttá teszik az állami szerepvállalás megerősítését.

Ebben a megkezdett folyamat következő lépéseként kerül sor a Főgáz Zrt. magánkézben lévő 49,83 százalékos részesedésének megvásárlására az RWE Gas International B .V.-től. A cégvásárlást az energiaszektorban működő legfontosabb többségi állami tulajdonú társaság, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. hajtja végre. Ezt követően kerülhet sor a Főgáz Zrt. többségi tulajdonának megvásárlására a Fővárosi Önkormányzattól - magyarázza az indítvány indoklása.

Varga Mihály