Gazdaság

A jobb együttműködés segíthet a húsosokon

Az utóbb időszakban ismét megtorpant a hazai sertésállomány növekedése

Az integráció növelésével kívánja fokozni a szakmai tevékenység hatékonyságát és a versenyképességet, a kormány sertésstratégiájának sikeres megvalósítását szem előtt tartva, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Sertes
Jelenleg hozzávetőleg hárommillióra tehető a hazai sertésállomány (Fotó: MH)

A sertéságazat szereplőinek jobban együtt kell működniük, mert jelenleg nem megfelelő a munkamegosztás a vállalkozások között. A sertésállomány növelését pedig gátolja a tőkehiány, a piaci bizonytalanság, a feketegazdaság aránya, valamint az információhiány – jelentette ki tegnap Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke. A szakember szerint – írta a távirati iroda – a sertésállomány növekedése megtorpant az utóbbi időben, jelenleg ismét csak hárommillió körüli a magyar sertések száma.

Németh Antal meggyőződése, hogy az együttműködés erősítésével növelhető a sertésállomány, azáltal ugyanis további jelentős számú kistermelőt lehet bevonni a tenyésztésbe, tovább csökkentve a vidéki munkanélküliséget. Emellett a nagy sertéstelepek szaporító kapacitását is jobban ki lehet használni, ami a tenyésztés és a hizlalás versenyképességét, jövedelmezőségét javítja. Mindezek nyomán csökkenthető az import, valamint megfelelő minőségű és mennyiségű sertéshús állítható elő a feldolgozó üzemek számára. Az elnök szerint az integráció a pénzügyi, finanszírozási terhek integrátori átvállalását is jelenti a kisebb gazdasági szereplőktől, így termelési biztonságot is nyújt az abban részt vevők számára.

Az érdekképviselet elképzelé­seit már ismeri a földművelésügyi miniszter – mondta Németh Antal –, aki a részletek kidolgozására kérte őket. Az első munkaanyag pedig már el is készült.

Márton István, a terméktanács szarvasmarha-tagozatának elnöke jelezte: a vágómarha-ágazat a sertésnél jobb helyzetben van, a kereslet folyamatos, a vágóállatok 95 százalékát pedig exportálják. Az utóbbi öt évben hozzávetőleg negyvenezerrel nőtt a húshasznú tehenek száma, mára elérve a kétszázezer körüli számot.