Gazdaság

Aggódnak a kölcsönök miatt

Hatalmas összeg terhelheti az uniós bankokat

Megnőhet a nem teljesítő hitelekkel kapcsolatos kockázat az európai bankrendszerben, ha az Európai Központi Bank visszavágja gazdasági ösztönző konstrukcióit, konkrétan az államkötvények vételét. A Reutershez került jelentés szerint most ezért aggódnak az uniós intézményeknél.

Jelenleg mintegy ezermilliárd eurónyi rossz hitel, vagyis három hónapon túli, ki nem fizetett kölcsön terheli az európai bankok mérlegét, és bár ezek jelentős része a perifériális országokra koncentrálódik, a problémának összeurópai „dimenziója” van. A Reuters hírügynökség szerint az uniós országok képviselői és szabályozók által készített, nem nyilvános jelentés szerzői erre figyelmeztetnek.

Az EU-s szakértők attól tartanak, hogy az Európai Központi Bank monetáris politikájának szigorodásával megnő a nem teljesítési probléma az egész EU-s bankrendszerben. Első lépésként áprilisban negyedével, hatvanmilliárd euróra tervezi visszavágni az Európai Központi Bank havi kötvényvásárlásait. Miközben a kamatkörnyezet emelkedéséből profitálhatnak a bankok, addig a gazdasági lassulás miatt jelentkező hitelbedőlések eltüntethetik ennek pozitív hatásait. A jelentést az Európai Unió pénzügyminiszterei április 7-8-ai, máltai találkozójukon vitathatják meg, ahol szó lesz arról, miként orvosolják a nem teljesítő hitelek problémáját.

Az európai nem teljesítő hitelek több mint negyede található olasz bankok mérlegében, ugyanakkor közülük az UniCredit és a Monte dei Paschi di Siena is nagy állomány értékesítésére készül.

Miközben a görög és a ciprusi bankok hiteleinek csaknem fele problémás, a német bankok nem teljesítő hiteleinek aránya 2,6 százalék, ezért is vonakodnak német politikusok átfogó európai megoldást keresni a kérdésre. Portugáliában csaknem húsz százalék, Szlovéniában és Olaszországban több mint tizenhat százalék a nem teljesítő hitelek mutatója), miközben az EU-átlag 5,4 százalék.