Gazdaság

A versenyképességi fordulathoz erős kapcsolat kell az oktatás és a gazdaság között

Parragh László a forrásokról elmondta, az elmúlt évtizedet nézve ilyen jól még nem állt az ország

A magyar gazdaságnak megvan a lehetősége a versenyképességi fordulat végrehajtására, amelynek alapja a tudás, a tudáslapú gazdaság - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön.

Hozzátette, ehhez azonban meg kell valósítani a gazdaság és az oktatási rendszerek minél erősebb összekötését, összehangolását.
A kamara elnöke a forrásokról elmondta, az elmúlt évtizedet nézve ilyen jól még nem állt az ország. Az uniós forrásoknál például a kormányzat vállalta, hogy mintegy 60 százalékát a gazdaság irányába fordítja, és a központi régiónál is látszik, a költségvetésnek is van annyi pénze, hogy meg tudja támogatni a versenyképességi folyamatokat. Úgy vélte, ha a forrásokat kellő bölcsességgel használják fel, nem lesz pénzügyi akadálya annak, hogy a versenyképességi fordulatot végrehajtsuk.
Kifejtette, inkább az a kérdés, hogy ezt a fordulatot követi-e a felnőttoktatás, a szakképzés és a felnőttképzés, "egyáltalán el tudjuk-e fogadni, hogy erre szüksége van, mert e nélkül nem lehetünk sikeresek".