Gazdaság

A vásárlói tudatosság segíthet a gyengébb minőségű élelmiszerek visszaszorításában

Fogyasztóvédelem

Hatékony eszköz lehet a gyengébb minőségű élelmiszerek visszaszorításában a vásárlói tudatosság, ezért a kormány szemléletformáló és tájékoztató kampányokat szervez, valamint új védjegyeket vezet be – mondta tegnap az M1-en Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

A kampányokban felhívják a fogyasztók figyelmét arra, hogy vásárlás során mire érdemes figyelniük, a kínálatból pedig a magyar gyártók termékeit érdemes választaniuk. Hozzáfűzte: a védjegyek és a minősítési rendszerek, valamint a szigorúbb ellenőrzések révén kiszűrhetők a tisztességtelen vállalkozások. Utalt arra, hogy a kormány két hete elfogadott húszpontos élelmiszer-biztonsági akcióterve a Magyar élelmiszerkönyv módosításával az élelmiszerek minőségét javítja. Az államtitkár szerint az intézkedések három-négy éven belül meghozhatják a kívánt eredményeket. A kettős élelmiszer-minőség kapcsán Zsigó hangsúlyozta: a silányabb termékek forgalmazása az európai piac gondja, a megoldáshoz összefogásra van szükség. A fogyasztók érdekét védi a Brüsszelnek elküldött jogszabályi javaslat is, amely szerint a gyártóknak jelölniük kell, ha termékük a többi országtól eltérő minőségben kerül Magyarországra.