Gazdaság

A vártnál is jobban nőtt a magyar gazdaság, az államadósság pedig tovább csökkent

Varga Mihály: Az idei évre a kormány változatlanul 2,4 százalékos uniós módszer szerinti hiánycél teljesülésével számol

A magyar gazdaság tavalyi teljesítménye felülmúlta a korábbi számításokat: az előzetes, tavaszi adatközlésnél is 0,1 százalékponttal magasabb, 4,1 százalék volt a gazdasági növekedés, miközben a GDP 73,3 százalékára csökkent az államadósság - mondta el Varga Mihály a KSH EDP-jelentését kommentálva.

Az EDP kedden kiadott második jelentéséből kiderül, hogy a kormányzati szektor hiánya 849,2 milliárd forint, a GDP 2,2 százaléka volt a múlt évben, az erre az évre vonatkozó terv pedig 994,5 milliárd forint, azaz 2,4 százalék a GDP arányában.

A friss jelentés szerint az államadósság tavaly év végi 28 095 milliárd forintos összege a GDP 73,3 százalékának felel meg, az egy évvel korábbi 75,9 százalékkal szemben. Az idei terv szerint a GDP-arányos államadósság az év végére 72,9 százalékra csökken.

Az április elején megjelent adatokhoz képest a friss jelentésben 102,8 milliárddal nagyobb az államháztartás hiánya, és a GDP-felülvizsgálat eredményeként a bruttó hazai termék tavalyi nominális értéke 171,8 milliárd forinttal - 0,45 százalékkal - magasabb. Az idei évre vonatkozó prognózis 569,3 milliárd forinttal -1,39 százalékkal - nagyobb, 41 469,6 milliárd forint nominális GDP-vel számol.

Az uniós ESA2010-es módszertan alapján az eredményszemléletű adatok szerint tavaly a központi kormányzat 852,4 milliárd, a társadalombiztosítási alapok 23,5 milliárd forintos hiánnyal, az önkormányzatok 26,7 milliárd többlettel zárták az évet. Az idei prognózis az önkormányzatoktól 73,1 milliárd forintos, a tb-alapoktól 50,3 milliárd forintos többlettel számol, míg a központi kormányzat hiányát 1118 milliárd forintra teszi.

Az előző évekhez hasonlóan a kormányzati szektor hiánya 2017-ben is a kitűzött 2,4 százalékos hiánycél alatt, 2,2 százalékon teljesült, az év végi államadósság pedig 2016-hoz képest úgy csökkent 2,6 százalékponttal, hogy az adatsorban már az Eximbank is szerepel - ismertette Varga Mihály kiemelve, hogy a korábbi adatközléshez képest a tavalyi GDP-arányos államadósság 0,3 százalékponttal lett alacsonyabb. 

Mint mondta: a mostani jelentés számai a tavaszihoz képest teljesebb képet mutatnak, hiszen már a zárszámadási adatokat, a költségvetési és statisztikai jelentéseket is figyelembe vette. A KSH friss adatsorából az is kiolvasható, hogy nemcsak a tavalyi növekedés volt nagyobb, hanem a 2016. évi is 0,1 százalékponttal kedvezőbben alakult, 2,3 százalékot ért el - emlékeztetett a miniszter.

A tárcavezető kiemelte: az idei évre a kormány változatlanul 2,4 százalékos uniós módszer szerinti hiánycél teljesülésével számol. A központi költségvetés és az elkülönített állami pénzalapok pénzforgalmi egyenlege 1979,1 milliárd forintot érhet el, mivel a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus pénzeinek felhasználása várhatóan 2019-ben és 2020-ban éri el csúcspontját, vagyis az uniós társfinanszírozás is ezekben az években tetőzhet.

Idén a kormány továbbra is jelentős mértékben megelőlegezi az uniós forrásokat. A prognózis számol azonban azzal, hogy még az idei év hátralévő részében több százmilliárd forintnyi uniós pénz érkezik Brüsszelből, az ezzel ellentétes híresztelések nem megalapozottak. A maastrichti adósságmutató idén várhatóan a GDP 72,9 százalékára csökkenhet, vagyis a konvergencia programban tavasszal jelzett 0,4 százalékpontos adósságcsökkenés teljesíthető - közölte a pénzügyminiszter.