Gazdaság

A válság óta nem pörgött így az ingatlanpiac, a korszerű lakást árulók nyerhetik a legnagyobbat

Erős évkezdés

A lakásvásárlás előtt állók a szélsőséges időjárási helyzetnek köszönhetően gyakrabban keresik az új, felújított, de mindenképp korszerű fűtési rendszerrel rendelkező lakásokat, értük pedig akár magasabb árat is hajlandók kifizetni.

„Hideg időjárás esetén a felújított, korszerű fűtésű lakásoknál a rezsiköltségek jóval alacsonyabbak, és ez egyre több vásárlónál fontos szempont” – állítja az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László. Az oldal elemzése szerint a felújított panellakások iránti kereslet 10–30 százalékkal nagyobb a felújítandókhoz képest, a téglalakások esetében pedig ez az érték már 25–35 százalék. A lakást kínálók beszámolója szerint, ha egy ötven négyzetméteres ingatlant esetében a havi rezsi szintjén háromezer forint megtakarítást jelenthet a távfűtés és az egyedi házközpontú fűtés árainak különbsége. E típusoknál is olcsóbb a gázfűtés, valamint a geotermikus fűtés. Balogh László elmondta, minél modernebb a fűtési rendszer, annál alacsonyabbak lesznek a fenntartási költségek. A felújított budapesti panellakások átlagos négyzetméterára tizenöt százalékkal haladja meg a felújítandókét, míg ugyanitt a korszerű téglalakások harminc százalékkal drágábbak, mint a régebbi fűtési rendszerű társaik. Bár jóval drágábbak, a vásárlók hajlandók kifizetni a magasabb összeget, így az eladóknak érdemes fűtéskorszerűsítésre áldozni. A Duna House adatai alapján jól indult az év az ingatlanpiacon, az idei első két hónap a 2008-as válság óta a legerősebb kezdet, havi becslésük szerint a tavaly téli időszakhoz képest csaknem tizenöt százalékkal nőtt az adás-vételek száma, ez az előrejelzések alapján éves szinten is 10–20 százalékkal emelkedhet.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom