Gazdaság

A szankciós politika nem megoldás

Jó hangulatban telt a magyar–orosz agrárminiszteri találkozó – szorosabbra fűzzük Moszkvával a kétoldalú együttműködést

Javítani szeretne Magyarország és Oroszország a kétoldalú mezőgazdasági együttműködésén, és újabb területeken is szorosabb kapcsolat kialakítását kezdeményezheti a két állam. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert tegnap Moszkvában fogadta Nyikolaj Fjodorov orosz agrárminiszter. A találkozón megállapodtak abban is, hogy Oroszország legnagyobb kereskedelmi lánca, a Magnit folytatja magyarországi beruházását Záhonyban.

11ominiszter
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Nyikolaj Fjodorov orosz agrárminiszter (Fotó: Hegedüs Róbert, Wikipédia)

Egyaránt érdekelt Magyarország és Oroszország abban, hogy a két állam között folytatódjon a mezőgazdasági együttműködés – mondta tegnap Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a távirati irodának, miután találkozott Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszterrel Moszkvában. A két miniszter megegyezett abban, hogy a kétoldalú mezőgazdasági együttműködést minden területen fejleszteni szeretnék, további cél pedig a kereskedelmi forgalom növelése a két ország között. Az együttműködések bővítésével kapcsolatban szóba került a jelenlegiek mellett az agroturizmus, az állategészségügy és a technológiai transzfer erősítése is.

Az agrárminiszterek egyetértettek abban is, hogy folytatni kell a legnagyobb orosz kiskereskedelmi lánc, a Magnit tervezett magyarországi beruházását. Korábban Záhonyban kívánt létrehozni logisztikai központot a multinacionális vállalat, azonban az orosz embargó miatt a beruházást ideiglenesen felfüggesztette Moszkva. Fazekas Sándor rámutatott: a Magnit hazai terjeszkedése előnyös lehetőség lenne a kelet-magyarországi foglalkoztatás bővítéséhez. A genetikailag módosított növénykultúrák termesztése is szóba került a moszkvai találkozón. Az oroszok álláspontja ebben a kérdésben is közös hazánkéval: nincs szükség ezeknek a fajtáknak a termesztésére.

Legközelebb szeptember végén találkozik a két miniszter a magyar–orosz gazdasági vegyes bizottság ülésén, ezt követően a tervek szerint részt vesz Fazekas Sándor az Arany ősz elnevezésű moszkvai mezőgazdasági szakkiállításon. Magyarország és az Oroszországi Föderáció agrárkapcsolatainak elmélyítése érdekében hazánk földművelésügyi minisztere küldöttségével ellátogat Tatár- és Csuvasföldre, valamint a Mari Köztársaságba. A miniszter kiemelte: az Európai Unió és az Oroszország közötti vita nem érinti a magyar és az orosz agrártárca közötti jó kapcsolatokat, arra azonban nem tért ki, hogy az egységes uniós szankciók miatt miként válhat szorosabbá a kereskedelem.


Igényelhetők az uniós támogatások
Megnyitotta az Európai Unió az orosz importtilalom miatt kialakult piaci helyzet javítása érdekében az igényelhető támogatásokat – közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. A sovány tejpor, a vaj és a sajt magántárolására lehet kérelmet benyújtani. A részleteket, valamint a kérelem benyújtásához szükséges adatokat a interneten, a www.mvh.gov.hu weboldalon lehet megtekinteni.