Gazdaság

A szálláshelyek forgalma és bevétele is emelkedett

A Turisztikai Ügynökség kiemeli, hogy csökkent a turizmus szezonalitása és területi koncentráltsága

Május végére elérte a 10 milliót a vendégéjszakák száma Magyarországon, ez 2017 első öt hónapjához képest 7,1 százalékos növekedést jelent, és a szállásdíjbevétel is jelentősen magasabb volt idén májusban, mint egy évvel korábban, a növekedés 9 százalékos.

 Egyértelmű sikerrel zárta az idei év első öt hónapját a turizmus, folyamatosan érezhető az erősödés, különösen a belföldi turizmusban: a belföldi vendégek száma az év első öt hónapjában majdnem 10 százalékkal (9,2) nőtt az előző évhez képest, de külföldi vendégből is jóval több érkezett hazánkba, a növekedés 7,8 százalékos. A Balatonnál a sokszor változékony időjárás ellenére is kétszámjegyű idén a növekedés, a magyar tenger egyre inkább négy évszakos úti céllá válik.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,6, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma ezzel 7,5 százalékkal haladta meg a tavaly májusit az áprilisi 0,8 százalékos visszaesés után.
Az MTÜ kiemelte: az év első öt hónapjában az ország minden részében nőtt a vendégforgalom. Ez arra utal, hogy mind több desztinációban sikerül csökkenteni a szezonalitást és a forgalom területi koncentrációja is enyhül. 

A KSH legfrissebb adatai szerint idén májusban 9,4 százalékkal nőtt a vendégek száma Magyarországon 2017 májusához képest, ezen belül kiemelkedő a külföldi vendégszám növekedése (12 százalék), de a belföldi vendégforgalom is 6,8 százalékkal volt magasabb idén mint egy évvel korábban. Összesen 
1 millió 147 ezer vendéget mutatnak az adatok, akik 2,6 millió vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, ami szintén növekedés, hét és fél százalékos többlet az előző év májusához képest.

Németországból töretlen az emelkedés, májusban a német vendégek 12,7 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek Magyarországon, mint egy évvel korábban, ami kiemelten fontos eredmény, hiszen Németország Magyarország legfontosabb küldőpiaca. Nagyot ugrott a lengyelek körében Magyarország népszerűsége, májusban 30,7 százalékkal nőtt a lengyel vendégéjszakák száma, de figyelemre méltó a Romániából és a Kínából érkezők vendégéjszakáinak növekedési üteme is: előbbi országból 21.6 százalékkal többen, míg utóbbiból 20.1 százalékkal többen érkeztek.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a május végéig elért teljesítmény alapján idén is rekorderedményekre, bevételekre számít, amiben várhatóan az eddigieknél nagyobb szerepe lesz a belföldi vendégforgalomnak, a fővároson kívüli szállodáknak.
Nemzetközi összehasonlításban a magyarországi szállodák első öthavi teljesítménye nagyon kedvező: az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel (Revpar mutató) 55,3 euró lett, ami a kelet-közép-európai - Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország - régióban a második legmagasabb volt a 67,4 eurót elérő osztrák szállodák után - ismertette a szállodaszövetség.

A Balatonnál a sokszor változékony időjárás ellenére is kétszámjegyű idén a növekedés, a magyar tenger egyre inkább négy évszakos úti céllá válik. A belföldi vendégek 9,2 százalékkal többet utaztak, mint tavaly, avendégéjszakák száma már május végére elérte a 10 milliós értéket, ami 7,1 százalékos növekedést jelent 2017 első öt hónapjához képest, a szálláshelyek bevételei pedig 11,4 százalékkal emelkedtek ugyanebben az időszakban.

 2018 első öt hónapját összesítve figyelemre méltó, hogy az ország minden részében növekedett a vendégforgalom. Ez arra utal, hogy mind több desztinációban sikerül bizonyos mértékben csökkenteni a szezonalitást és a forgalom területi koncentrációja is enyhül. Ez egyébként a kormány által elfogadott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 egyik kiemelt törekvése. A belföldi vendégéjszakaszámok a Balatonnál emelkedtek a legnagyobb mértékben, 14 százalékkal, mindezt úgy, hogy az időjárás viszonylag kiszámíthatatlan volt eddig idén. A külföldi vendégéjszakaszámok pedig az Észak-Alföldön emelkedtek a legnagyobb mértékben, 17,4 százalékkal.

Az is kiemelkedően fontos adat, hogy a belföldi vendégek száma a magasabb árak mellett tudott 9,2 százalékkal emelkedni, ez azt mutatja, hogy erősödik a belföldi turisták vásárlóereje.

2018. első öt hónapjában a TOP 10 küldőország közül az Egyesült Királyság kivételével minden országból töretlen a bővülés, sőt Románia esetében ennek üteme kétszámjegyű (16 százalékos). Különösen fontos, hogy január-májusban elsőszámú küldőpiacunkról, Németországból is 7,1 százalékos bővülést regisztráltak, azaz a tavaly megindult növekedés lendülete továbbra is tart. A több mint egy éve folyamatosan bővülő orosz vendégéjszakák számának 2018. január-májusban tapasztalt 6,5 százalékos emelkedésének köszönhetően Oroszország az ötödik helyen áll a küldőországok január-májusi toplistáján.

Budapest első öt havi teljesítménye is kedvező képet mutat, az összes vendégéjszaka szám 4,6 százalékkal nőtt, a külföldi forgalom 3,5 százalékkal, a belföldi forgalom pedig kiugróan, 12,2 százalékkal emelkedett a fővárosban 2017 első öt hónapjához képest.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom