Gazdaság

„A sokféleség megőrzése a természetvédelem nagy kihívása”

Környezetügyi államtitkár: Jó megoldást jelent a védett területek természetvédelmi célú vagyonkezelése

A növény és állatfajok sokféleségének megőrzése a természetvédelem nagy kihívása, amelyre jó megoldást jelent a védett területek természetvédelmi célú vagyonkezelése - mondta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Kaposváron csütörtökön.

 Rácz András a Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) nyitóeseményeként rendezett környezetgazdálkodási konferencián a témában tartott előadásában utalt rá, a természetvédelmi célú vagyonkezelés azt jelenti, hogy minden gazdasági tevékenységet a terület jó természetközeli állapotban tartásának rendelnek alá.

Ha kell, gépekkel dolgozunk, ha nem indokolt, inkább legeltetünk, s egyéb feladatokat, köztük génmegőrzést is végzünk - jegyezte meg az államtitkár.

Rácz András rámutatott: sok fajnak az agrártáj a táplálkozó- és költőhelye, a veszélyeztetett rovarfajok 30, a védett növényfajok 25 százaléka a kezelt gyepterületekhez köthető, fennmaradásukban nyilvánvaló a mezőgazdaság felelőssége, az állami természetvédelem szerepe, a helyes gazdálkodás szükségessége.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a megváltozott gazdálkodási gyakorlat, a termelés intenzitásának növekedése, a hatékonyabb agrotechnika, az élőhelyek, a legelő állatok számának csökkenése kedvezőtlenül hat a természeti sokféleségre, a biodiverzitásra.

Az európai agrárélőhelyekről 300 millió madár tűnt el az elmúlt 30 évben, felére csökkent a mezeinyúl-állomány 50 év alatt, a német nemzeti parkokból a repülő rovarok 76 százaléka tűnt el 27 év alatt - sorolta.

Szavai szerint Magyarországon a természeti célú vagyonkezelést segíti, hogy az ország 41 milliárd forintot költhet természetvédelmi célú fejlesztésekre a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban, a pénzből megvalósuló 96 projekt a nemzeti parkok kezelésében lévő védett területek harmadán, 100 ezer hektáron javítja a természet állapotát.