Gazdaság

A pénzpiacok is reagáltak Trump győzelmére

Lassan magukhoz térnek a piacok

Csillapodtak az amerikai elnökválasztás miatt felkorbácsolt aggodalmak, máris megnyugodni látszanak az értékpapír- és pénzpiacok, miután Donald Trump békülékeny hangnemet ütött meg győzelmi beszédében, és meg sem említette a választási kampányban tett ígéreteinek jó részét. 

Délelőtt fokozatosan csökkentek a mínuszok, így 11 óra körül a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,07 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,66 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig csak 0,97 százalékos veszteségben állt. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,14 százalékkal, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 0,40 százalékkal esett vissza. Londonban még az is előfordult néhány percre, hogy az irányadó index nyereséges tartományba kapaszkodott fel.

New Yorkban is sokat javult a hangulat. A határidős jegyzésekben a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 1,81 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 2,07 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 2,48 százalékos mínuszban áll, szemben a kora reggeli több mint 3,5 és 4,5 százalék körüli veszteségekkel.

A válság idején az egyik legbiztosabb menedéknek számító tízéves német államkötvény (Bund) hozama kétheti mélypontra esett, de emelkedésnek indult a Trump győzelmét kísérő kezdeti sokk oldódásával. A 10 éves Bund hozama 8 bázisponttal 0,09 százalékra süllyedt, majd 0,14 százalékra emelkedett, ami napi szinten még mindig 4 bázispontos esést jelent. Az euróövezeti perifériás kötvények, így a portugál és az olasz államkötvények hozama enyhén emelkedett, miközben a befektetők szabadultak kockázatos eszközeiktől.

Donald Trump győzelme nem kedvez az olajár emelkedésének, a piacok elbizonytalanodása lassuló gazdasági növekedést, kisebb globális keresletet teremt az energiahordozó iránt az elemzők szerint. Daniel Yergin, az IHS Markit elemzőház elnökhelyettese úgy fogalmazott, "kössék be biztonsági öveiket, mert a világgazdaság turbulensebb és bizonytalanabb szakaszába lép". Az elnökválasztás eredménye nyomán gyengébb lesz a gazdasági növekedés, így kevésbé emelkednek az olajárak a kereslet mérséklődése miatt - vélekedett. A JBC Energy elemzői szerint Donald Trump energiapolitikai elképzeléseiről eddig nem sokat tudni, annyit azonban igen, hogy tagadja az emberi beavatkozás okozta klímaváltozást, és megígérte, hogy "újraéleszti" a fosszilis üzemanyagipart, amelyet munkahelyteremtő programjának központjába állított. 

Az olaj világpiaci ára emelkedésre váltott késő délelőtt. Közép-európai idő szerint szerda délelőtt fél 12 körül az északi-tengeri Brent januári szállításra hordónként (159 liter) 46,20 dollárba került, 16 centtel, 0,35 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára decemberi szállításra hordónként 14 centtel, 0,31 százalékkal, 45,12 dollárra nőtt. Napi mélypontján a Brent mindössze 44,41 dollárba, a WTI pedig 43,10 dollárba került, ami 3,55 százalékos, illetve 4,18 százalékos mínuszt jelentett. 

Lassan magukhoz térnek a piacok

Visszakapaszkodott a dollár árfolyama a nemzetközi bankközi piacon szerda délelőttre, miután levonult az amerikai elnökválasztás váratlan eredménye miatti pánik első hulláma, és a befektetők tudomásul vették Donald Trump győzelmét. Délelőtt fél tízkor a dollárindex 97,18 ponton, 0,69 százalékos mínuszban állt, de napi mélypontját 95,91 ponton, 2,02 százalékos veszteségben érte el. A forinthoz képest is visszaerősödött a dollár: míg fél hétkor a dollárt még 272,31 forinton, 1,61 százalékos mínuszban jegyezték, fél tízkor már 274,94 forinton, 0,66 százalékos veszteségben forgott az amerikai deviza. A dollár napi mélypontján, reggel hat órakor 271,83 forinton, 1,79 százalékos mínuszban állt. Ahogy a dollár erőre kapott, a forint árfolyama erősödésnek indult az euróhoz, a svájci frankhoz és a japán jenhez képest. Az eurót fél tízkor 305,64 forinton jegyezték, szemben a fél hétkor elért 307,14 forinttal. A svájci frank jegyzése 284,28 forintról 282,56 forintra, a japán jené pedig 2,6820 forintról 2,6590 forintra süllyedt. Az euró 1,1108 dolláron, 0,85 százalékos pluszban forgott háromnegyed tízkor, messze az 1,1300 dolláron megütött napi csúcsától. 

EKB-tisztségviselő: a pénzintézetnek nyugodtabbnak kell lennie, mint a piacoknak
A Donald Trump elnökválasztási győzelmét követő bizonytalanság idején az Európai Központi Banknak (EKB) nyugodtabbnak kell lennie, mint a piacoknak - jelentette ki Peter Praet, a pénzintézet igazgatóságának tagja szerda délelőtt Brüsszelben.
Sajtótájékoztatóján az EKB vezető közgazdásza hangsúlyozta, hogy még túl korai lenne reagálni a republikánus párti elnökjelölt győzelmére.
"Természetesen általában ilyenkor áttekintjük az első napok ingadozásait, tehát türelmesnek kell lennünk, látni kell, hogyan alakulnak a dolgok" - szögezte le a tisztségviselő. Hozzátette, "nyugodtnak kell lennünk, nyugodtabbnak, mint a piacoknak".

Nyitáskor a csökkenés volt jellemző

Erős csökkenéssel nyitottak a vezető európai értéktőzsdék szerdán, de a nyitás előtti határidős jegyzések által sugallt több mint 4 százalékos zuhanórepülés elmaradt. 
A londo
ni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 2,07 százalékos, a frankfurti DAX-index 2,87 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 2,81 százalékos veszteséggel indította a kereskedést. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 2,93 százalékkal csökkent. 

Eshet a BUX 
Az elemző szerint eshet a BUX szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az amerikai elnökválasztás eredménye miatt.
Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője kifejtette: az amerikai elnökválasztás eredménye miatt a fontosabb ázsiai értékpapír-piacok jelentős eséssel reagáltak; például a tokiói tőzsdeindex több mint 5 százalékkal csökkent. Hozzátette: várhatóan a fejlett piacok börzéin nyitáskor további árfolyam-csökkenésre lehet számítani. Ez az esés 2-4 százalék között mozoghat.
Az elemző szerint a BUX értéke is mérséklődik majd a szerdai nyitáskor, várhatóan 2,0-2,5 százalékkal. Jelezte ugyanakkor, hogy az áresés kedvezhet a magyar papíroknak, mivel új befektetőket hozhat, és a forint erősödése a dollárral szemben további pozitív impulzus lehet e téren.  
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 5 pontos, 0,02 százalékos csökkenéssel, 30 348,45 ponton zárt kedden, alig elmaradva hétfői 30 353,45 pontos 2007-es történelmi csúcsától. A hét második kereskedési napján újabb napközbeni csúcsán, 30 492,84 ponton is állt a BUX. A részvénypiac forgalma 9,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

A piacokon gyorsan felváltotta az idegességet a pánik, ahogy egyre nagyobbá vált a valószínűsége annak, hogy Donald Trump nyeri meg az amerikai elnökválasztást, miközben egy napja még szinte teljesen bizonyosnak tűnt Hillary Clinton győzelme. Mindazonáltal csillapodott a rémület a bizonyosság bekövetkeztével, miután egyértelművé vált, hogy Trump lesz a Fehér Ház következő lakója, a határidős jegyzések elindultak felfelé napi mélypontjukról, a dollár és a mexikói peso árfolyama szintén felfelé indult el.

A dollárindex - a dollár értékét a hat főbb valutából, az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató - már csak 0,54 százalékos mínuszban, 97,35 ponton állt, miközben hajnalban eddigi napi mélypontját 95,91 ponton, 2,02 százalékos veszteségben ütötte meg. 
Az eurót 1,1128 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon reggel kilenckor, 1,04 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára csökken, mert a befektetők kockázatkerülő üzemmódra váltottak

Az olaj ára is esett. Közép-európai idő szerint szerda reggel kilenc óra után pár perccel az északi-tengeri Brent januári szállításra hordónként (159 liter) 45,53 dollárba került, 51 centtel, 1,11 százalékkal esett vissza az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára decemberi szállításra hordónként 60 centtel, 1,33 százalékkal, 44,38 dollárra süllyedt. Napi mélypontján azonban a Brent mindössze 44,41 dollárba, a WTI pedig 43,10 dollárba került. 
Kedden még enyhe nyereségben zártak a világ vezető tőzsdéi. 

Rekordmélységben a mexikói peso 
Szerda reggel 3,27 százalékkal esett a hongkongi tőzsdeindex arra a hírre, hogy az amerikai elnökválasztáson a vártnál jobban szerepel Donald Trump republikánus elnökjelölt. Közben a mexikói peso rekordmélységbe zuhant a hírre.
A peso több mint 13  százalékot veszített értékéből a dollárral szemben, és áttörte a 20 dolláros határt, miközben nem sokkal korábban még 18,1634 mexikói pesóért lehetett venni egy dollárt. A mexikói valuta még soha nem veszített ilyen rövid idő alatt ennyit értékéből.
A peso azért reagál ennyire érzékenyen az eredményre, mert Trump egyik legfőbb ígérete az volt, hogy felmondja a Mexikót is érintő észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt, és az Egyesült Államokban élő mexikóiak által hazautalt pénz megadóztatásával fogja fedezni az amerikai-mexikói határra ígért fal felépítését.

Megrázta a világpiacokat Trump várható győzelme 

A júniusi brit népszavazásra emlékeztető módon megrázta a világpiacokat Donald Trump győzelmének lehetősége szerdán hajnalban.

A pénz-, értékpapír- és árupiacok egyöntetűen arra számítottak, hogy a demokrata párti rivális, Hillary Clinton nyeri meg az amerikai elnökválasztást a politikai kívülállónak számító Trumppal szemben. A befektetők attól tartanak, hogy Trump győzelme politikai és gazdasági bizonytalanságokat okozhat, így a dollár árfolyama, a nyersanyagok ára és a tőzsdék zuhanórepülésbe fordultak. 
Egy japán elemző úgy fogalmazott, hogy ez egy deja vu, ami a Brexitet idézi fel, azt a pillanatot, amikor a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról tartott júniusi népszavazáson győzött a kiválást támogatók tábora. Arra az eredményre senki nem számított, így a piacokon hatalmas kilengéseket váltott ki. 
A határidős piacokon 3,5 és 4,5 százalék körüli mínuszban állnak a vezető tőzsdeindexek. A 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 3,52 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 4,31 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 4,69 százalékos mínuszban áll, míg a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 4,09 százalékos, a frankfurti DAX-30 pedig 4,47 százalék körüli veszteségben indíthatja a kereskedést. 
Ázsiában és a csendes-óceáni térségben nagyon erős veszteségben zártak a tőzsdén, élükön Japánnal. 
Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 5,43 százalékkal, 16 238,50 pontra, míg a szélesebb körű Topix-index, amely az első szekcióban forgalmazott valamennyi részvényt magában foglalja, 4,57 százalékkal, 1301,16 pontra zuhant zárásra. A dél-koreai Kospi 2,57 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 1,92 százalékos mínuszban zárt. Kínában enyhe veszteségben - Sanghajban 0,15 százalékos, Sencsenben pedig 0,36 százalékos mínuszban -, míg Hongkongban 3,15 százalékos csökkenéssel közelítenek a záráshoz az irányadó mutatók. 

A Morgan Stanley Capital International, a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója által számított, - Japánt kivéve - az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 2,92 százalékkal, 429,82 pontra süllyedt.