Gazdaság

„A nyugdíjpénztárak vállaljanak nagyobb szerepet a gazdaság fejlesztésében”

Windisch László: Az önkéntes nyugdíjkasszák napjainkban túl sok állampapírt tartanak a portfóliójukban

Hasznos lenne, ha az önkéntes nyugdíjpénztárak a mostaninál nagyobb szerepet vállalnának a hazai gazdaság fejlesztésében, a GDP további növelését támogatnák, és a jelenleginél több, és főleg hazai részvényt tartanának portfóliójukban - mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke csütörtökön Budapesten, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) konferenciáján.

 A jegybank alelnöke szerint az önkéntes nyugdíjkasszák napjainkban túl sok állampapírt tartanak a portfóliójukban, ezért gyengébbek a hozamaik, mint amit egy nagyobb választékú értékpapír-állománnyal el tudnának érni.

Windisch László jelezte: meg kellene újítani néhány ponton a pénztári szektor szabályozását is, így például célszerű lenne, ha egy garanciaalapot hoznának létre a pénztári szektor számára, amely a bankbetétekhez és az értékpapírokhoz hasonlóan biztosítaná a pénztárakban őrzött megtakarításokat. 

Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke kiemelte: Magyarországon több mint 4 millió ember dolgozik, de mindössze 2 millió ember tagja valamelyik pénztárnak. Jelezte: ez azt mutatja, hogy több mint 2 millióan tartják fontosnak az öngondoskodást, amire nagy szükség lenne az egészségük megőrzése és az időskori anyagi biztonság megteremtése érdekében, de a munkáltatók szerepét erősíteni kellene a folyamatban.