Gazdaság

A meleg miatt korábban érik a hazai görögdinnye

A termés negyven százalékát exportálják a magyarországi termelők, jelentős felvevőpiacnak számítanak a környező országok, valamint Németország és a Baltikum

Idén a kedvező időjárásnak köszönhetően már június végére beérik a teljes magyar görögdinnyetermés. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fogyasztásösztönző programmal támogatja a minőségi árut termelő magyar gazdákat.

A tavaszi meleg hatására a gyümölcsök és zöldségek érésének kezdete két héttel korábbra került, így a dinnyénél is már június végén teljes lesz a magyar kínálat. A görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna körül alakul az idén, amely mintegy öt százalékkal múlja alul a 2017-es mennyiséget – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón.

A termés negyven százalékát exportálják a hazai termelők. Jelentős felvevőpiacnak számítanak a környező országok, Németország és a Baltikum. Európa negyedik legnagyobb görögdinnye-termőterülete található nálunk. A terület az elmúlt 15-20 évben csökkent, de az utóbbi két-három évben sikerült ötezer hektár körül stabilizálni, így idén a görögdinnye termőterülete a 2017-es évivel csaknem azonos, mintegy 4800 hektár lesz.

A korábbi évekhez hasonlóan a NAK idén is határozottan a magyar dinnye mellé áll. A lépéssel a köztestület célja kettős: egyrészt segíti, hogy friss hazai termék kerüljön a fogyasztókhoz, másrészt támogatja a minőségi árut termelő magyar gazdákat. Az elmúlt években nőtt a hazai fogyasztás, jelenleg 13-15 kilogramm/fő körül mozog az éves szinten, míg tíz éve ez az érték nyolc-kilenc kilogramm körül alakult. Idén a NAK a francia Interfel szakmaközi szervezettel közösen indított zöldség-gyümölcs fogyasztásösztönző program része lett a dinnyekampány, mely iránt négy élelmiszer-áruházlánc érdeklődik.

Győrffy Balázs és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete képvisele­tében Göcző Mátyás társelnök megállapodást írt alá.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom