Gazdaság

A magyar weboldalak húsz százaléka támadható

Az openSSL biztonsági szoftver frissítései nélkül bármelyik szervezet kiszolgáltatottá válhat

Bármelyik szervezet kiszolgáltatottá válhat a hackereknek, ha nem frissíti a web- vagy levelező szerverét kiszolgáló openSSL biztonsági szoftver beállításait, a NetLock felmérése szerint a magyar weboldalak 20 százaléka is veszélyben lehet.

A fejlesztő cég felhívta a figyelmet, hogy a biztonsági rés miatt a weboldalakon megadott személyes adatok és jelszavak könnyen megszerezhetők, a levelezőszerverek pedig feltörhetők lesznek.

Az SSL egy internet biztonsági megoldás, amely arra szolgál, hogy web-szerverek esetén titkosítsa a weboldal tartalmát és a látogató által megadott adatokat, levelező-szerver esetén pedig az e-mailek tartalmát védje - olvasható a tájékoztatásban.     A közlemény idézi Molnár Ferencet, a NetLock vezetőjét, aki kifejtette: az SSL egy bevált, nemzetközileg elismert biztonsági protokoll, azonban az elmúlt hetekben kiderült, hogy a régebbi szoftververziókon keresztül biztonsági rést kínál, ami néhány szerverbeállítás módosításával megszüntethető, frissítés hiányában azonban az SSL feltörésével minden kommunikáció láthatóvá válik.

A NetLock a Docler cégcsoport tulajdonában van.

A nyilvános adatok alapján a cég árbevétele 2014-ben 622,5 millió forint volt, szemben a 2013-as 727,7 millió forinttal. Adózott eredményük 2014-ben 10,9 millió forintra csökkent a megelőző évi 48,2 millióról.