Gazdaság

A magyar fél kérte Brüsszeltől a paksi egyeztetést

Tartható a negyven százalékos magyar beszállítói hányad a roszatom szerint

Folyamatos az egyeztetés Brüsszellel a paksi bővítés versenyjogi vizsgálatával kapcsolatban, a beszerzésekről szóló magyar-orosz szerződések ellen pedig az Európai Bizottság előzetesen nem emelt kifogást – tájékoztatta a Magyar Hírlapot Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos.

aszodi
Aszódi Attila: Részletes tájékoztatást adtunk az unió illetékeseinek (Fotó: MH)

Mivel a Paks 2 projektben egyáltalán nincs állami támogatás, így tiltott állami támogatás sem lehet – közölte lapunkkal Aszódi Attila. Kiemelte, hogy az Európai Bizottságot (EB) minden ügyben a magyar fél kereste: „Mi kértük a konzultációt a bizottság illetékes igazgatóságaitól. Az egyeztetések, konzultációk zajlanak.”

Mint arról beszámoltunk, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn arról tájékoztatott, hogy bár a Paks 2 fűtőanyagának beszállításáról szóló szerződést az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) elfogadta, az EB még két téren vizsgálódik a bővítéssel kapcsolatban. Tisztázni szeretné, hogy részesül-e tiltott állami támogatásban a beruházás, illetve azt is, hogy a beszerzések megfelelnek-e az uniós jogszabályoknak.

Ez utóbbiról Aszódi Attila azt mondta, hogy a magyar-orosz államközi szerződést aláírás előtt a magyar fél már bemutatta a bizottságnak, amely írásban közölte, hogy nem emel kifogást. Ennek birtokában írta alá a magyar fél az államközi megállapodást 2014. január 14-én. A kormánybiztos kiemelte, hogy az Orosz Kijelölt Szervezet köteles a beszerzési eljárásokat az átláthatóság, az egyenlő bánásmód és a diszkrimináció-mentesség, valamint a független ellenőrzés elveivel és általános követelményeivel összhangban lefolytatni. Az orosz fővállalkozó Roszatom az alvállalkozók kiválasztása és beszerzései során tehát az uniós szabályokkal összhangban lévő beszerzési eljárásokat fog alkalmazni – szögezte le Aszódi Attila.

Valerij Limarenko, a Roszatom leányvállalata, a Nyizsnij Novgorod-i Atomenergetikai Tervező Iroda elnöke tegnap a minszki Atomexpón azt mondta, hogy a nyílt tenderek tömeges kiírása folyamatos lesz, a tervezést és az engedélyezést követően heti gyakorisággal teszik közzé majd a felhívásokat. Tarthatónak vélte emellett a negyven százalékos magyar beszállítói hányadot a teljes beruházásban.

„Az erőmű technológiájával kapcsolatban részletes tájékoztatást adtunk az EB Energetikai Főigazgatóságának” – reagált a kormánybiztos a Demokratikus Koalíció keddi aggályaira. Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke azt állította, hogy az EB-hez fordult a bővítés ügyében, Miguel Arias Canete klíma- és energiaügyi biztos írásos válasza pedig „baljós hangvételű”. Molnár szerint egyértelmű a levél alapján, hogy a bizottság nehezményezi, hogy az EU területén orosz technológiával készül egy beruházás. Aszódi Attila közölte, hogy a technológiával kapcsolatban több levélváltásra és személyes konzultációkra is sor került. „Az erőmű biztonsági megoldásaival kapcsolatban részletesen megadtuk a bizottság kérdéseire a válaszainkat. A paksi atomerőmű új blokkjai korszerű, harmadik generációs technológián alapulnak, melyek megfelelnek az európai biztonsági előírásoknak.” A kormánybiztos elmondta azt is, hogy nem ismerik a Molnár Csabának küldött állítólagos levelet, de szívesen megtekintenék.

A nagy aktivitású hulladékok tárolója hat-hétszázmilliárd forintba kerül majd, jóval kevesebbe, mint a korábbi értesülések szerint, amelyek ezerhétszáz milliárd forintról szóltak – mondta a kormánybiztos kedden késő este az M1 csatorna esti hírműsorában.Újraindítanak két blokkot Japánban

A japán bíróság úgy ítélte meg, hogy a déli Kjúsú szigetén, Tokiótól ezer kilométerre fekvő szendai atomerőmű 1-es és 2-es blokkja újraindítható, az atomeneriga–ellenes aktivisták és japán lakosok ellenző beadványát pedig elutasította – közölte a távirati iroda. Négy évvel a fukusimai atomerőmű balesete után most először nyílik lehetőség arra, hogy a szigetország jelenleg nem működő 48 atomreaktora közül kettő – a helyi hatóságok beleegyezésével – akár még idén nyáron ismét megkezdhesse működését.