Gazdaság

A külföldi tőke jól működik itthon és továbbfejleszt

India, Kína és Japán hozta tavaly a legnagyobb befektetéseket hazánkba

A szolgáltató szektorban és a járműiparban befektetett külföldi működő tőke teremtette a legtöbb új munkahelyet Magyarországon, az ilyen értelemben leghatékonyabbak az amerikai és indiai, valamint németországi vállalatok – közölte Ésik Róbert, a Magyar Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke tegnap.

Ésik Róbert 20150120
Ésik Róbert: Tavaly csaknem tizenegyezer új munkahely jött létre a hozzánk érkező vállalatok jóvoltából (Fotó: Horváth Péter Gyula)

A kormány befektetésösztönzésért felelős háttérintézményének évértékelőjén az elnök kiemelte, hogy a rendszerváltás óta először látja el önállóan, és nem egy másik intézmény tagjaként a feladatot a szervezet. „Ez egy tanácsadó cég, állami köntösben” – mondta Ésik Róbert, és rámutatott, hogy a HIPA helyzeti előnnyel rendelkezik a profitalapú piaci szereplőkkel szemben, mert ez kezeli a befektetési célirányzatot. Az ügynökség költségvetési szervként ingyen segít a hazánkban működő tőkét befektetni kívánó külföldi cégeknek, továbbá támogatja a kapcsolatok kiépítését ezen vállalatok és a hazai potenciális beszállítóik – kis és közepes méretűek – között. Amellett, hogy aktívan keresi a külföldről bevonzható cégeket, a már itt működőket ösztönzi arra, hogy az itt megtermelt nyereségüket hazánkban fektessék be ismét.

Akad olyan külföldi befektető is – főként a Közel– és Távol–Keletről –, aki bár szeretné régiónkban elhelyezni a pénzét, nem ismerős a helyi piacon. Az ilyen szereplőknek a HIPA befektetési területet ajánl: tavaly hazánk hat gazdasági szektorába mintegy 2,4 milliárd eurónyi működő tőke áramlott ilyen módon.

A mintegy 1,67 milliárd eurónyi, tavaly beáramlott külföldi tőke – ez a bruttó nemzeti termék 1,6 százaléka – közel tízezer új munkahelyet teremtett, mondta Ésik Róbert. A leghatékonyabb munkahely-létesítők az Egyesült Államokból érkező vállalatok voltak, amelyet India és Németország követett. A tavaly indított hatvan projektből harminckét bővítési, tehát a már hazánkban működő vállalatok növekedését jelzi. A fennmaradó huszonnyolc beruházás friss tőke vonzását bizonyítja. A befektetési volumen szempontjából India került az élre, ezt a kínai, majd a japán tőke követi.

A legkiemelkedőbb szektor a járműipar volt – a volumen ötvenkét százalékával –, amelyben Ésik Róbert további lehetőségeket lát. Kiemelte ugyanakkor a megújuló energiaforrások, a vegyipar, valamint a szolgáltató ipar szerepét is.

A HIPA tavaly a központi költségvetésből 3,2 milliárd forintot, az idén várhatóan 2,9 milliárdot kap a működéséhez.