Gazdaság

A környezetvédelem is hozzájárulhat a gazdaság növekedéséhez

A klímagazdaságról tartottak konferenciát

A környezetvédelemre épülő iparág tevékenysége is hozzájárul a gazdaság növekedéséhez - emelte ki Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) elnöke az Új klímagazdaság című konferencián szerdán Budapesten. Eközben  Áder János köztársasági elnök Pásztor Jánossal, az ENSZ klímaváltozási ügyekkel foglalkozó főtitkár-helyettesével tanácskozott a klímapolitikáról.

Áder-PásztorJános576x356
Lieselore Cyrus német nagykövet arról számolt be, hogy országa 2020-ra negyven százalékkal, 2050-re pedig ötven százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. A megújuló energiák részarányát pedig a jelenlegi huszonhét százalékról 2025-re ötven százalékra, 2050-re pedig nyolcvan százalékra növeli. Az alternatív technológiák kutatására eddig három és fél milliárd eurót fordított Németország - tette hozzá a nagykövet.

Áder János köztársasági elnök a klímaváltozásról tanácskozott szerdán Pásztor Jánossal, az ENSZ klímaváltozási ügyekkel foglalkozó főtitkár-helyettesével. A találkozó után Pásztor János elmondta: elsősorban a klímaváltozásról és energetikai kérdésekről egyeztetettek az államfővel. Magyarországnak kidolgozott célokat kell teljesítenie a klímapolitikában, és "ha minden jó megy, meg is fogja tenni" - fogalmazott. Közölte: minden országnak csökkentenie kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, a legkisebb országnak éppúgy megvan a teendője, mint a legnagyobbnak. Ugyanakkor a legfontosabb, hogy a nagy országokban (elsősorban Kínában és az Egyesült Államokban) történjen előrelépés - mondta.
Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) környezeti fenntarthatósági igazgatóságának vezetője - aki szintén jelen volt  a találkozón - hangsúlyozta: Áder János kiemelt kérdésként kezeli az éghajlatváltozást, a klímapolitikát. Az államfő álláspontja szerint anélkül, hogy minden országban - így Magyarországon is - paradigmaváltás lenne, nem lesz hatékony klíma-megállapodás és klímavédelem a világon - magyarázta.

Roland Galharague francia nagykövet reményét fejezte ki, hogy az év végén megtartandó párizsi klímakonferencián megállapodnak a teendőkről a világ országai.
Kerekes Sándor professzor, a Budapesti Corvinus Egyetem környezet-gazdaságtani tanszékének vezetője előadásában a jelentés tízpontos cselekvési tervét ismertette. Egyebek mellett azt, hogy az államok a központi döntéshozatali folyamataikba építsék be az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra történő átállást. Az államok kössenek erős, tartós és méltányos klímaegyezményt, és ne támogassák a fosszilis tüzelőanyagokat. Ugyanakkor növeljék az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák fejlesztését.
 A változás elengedhetetlen feltétele az elosztás módosítása, mind az országokon belül, mind pedig a nemzetek között, valamint a gazdaságok növekedése. Utóbbi már megvalósult: az elmúlt tíz évben egymilliárddal nőtt a Föld népessége, miközben az egy főre jutó GDP is folyamatosan emelkedett - tette hozzá Kerekes Sándor.
Szabó Zsolt kiemelte Magyarország 2020-ig tartó háromszor húsz százalékos vállalását, azt, hogy ennyivel csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást és ennyivel növeli a megújuló energiák részarányát, valamint az energiahatékonyságot is.
Az államtitkár beszélt arról is, hogy 2020-ig Magyarország négyszáz millió eurót fordít uniós forrásból a klímavédelemre. Az energiafelhasználás csökkentésére hétszázharmic milliárd forint uniós támogatás, és a kormány által biztosított száznyolcvan milliárdos önerő áll rendelkezésre. Az épületek energetikai megújítására 236 milliárd forint jut. Példaként említette, hogy a kórházak orvostechnikai gépeinek modernizálása felére csökkentené azok energiafogyasztását.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom