Gazdaság

„A környezet megóvásáért szemléletváltozásra van szükség”

ITM: Akkor lehet sikeres, ha gyökeres változások mennek végbe a társadalomban, a gazdaságban és a politikában

Környezetünk megóvása akkor lehet sikeres, ha gyökeres változások mennek végbe a társadalomban, a gazdaságban és a politikában - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára szerdán, a budakeszi Prohászka Ottokár Gimnáziumban diákoknak tartott előadásában.

Weingartner Balázs hangsúlyozta, hogy a jövő évtizedek egyik legfontosabb feladata a felelős fogyasztói magatartás kialakítása, amely megadja az esélyt a környezetre nehezedő terhelés csökkentésére, a szemlélet elterjedésében a fiatal korosztálynak meghatározó a szerepe. Hozzátette: a fiatalok sokat tehetnek például vásárlásnál a pazarlás elkerülésére, ha a műanyag zacskók helyett a többször felhasználható papír csomagolóanyagot választják. A politika a döntéseivel igyekszik ilyen társadalmi igényeket támasztani a gazdasági szereplőkkel szemben. A rugalmasabb vállalatok maguk is igyekeznek megfelelni az új kihívásoknak, példaként a Molt említette, mivel töltőállomás-hálózatot épít ki a környezetbarát eletromos autók számára. 

Az államtitkár a növekvő energia fogyasztással kapcsolatban az atomerőművek fontosságát hangsúlyozta. A paksi atomerőmű minden tekintetben megfelel a biztonsági előírásoknak - hangsúlyozta -, kiemelkedő a szerepe a magyarországi energia-ellátásban. Más országok is felismerik az atomerőművek nélkülözhetetlenségét, Németországban például a több évtizedes trend mára megfordult, és a döntéshozók újabb atomerőművek építését, a meglévők bővítését fontolgatják.

Szóba került a napokban zajlott TeSzedd! szemétgyűjtési kampány is, amelynek eredményeként néhány éven belül eltűnhetnek az erdőkben, utak mentén elszórt hulladékok, illegális lerakók. A politika a törvény szigorítását szorgalmazza, szigorúbb szankciók várhatók a szemetelőkkel szemben - húzta alá az államtitkár.

A következő évtizedekben az ivóvíz fontos stratégiai kérdéssé válik, a hiánya szerte a világon konfliktusokat, háborúkat idézhet elő - emelte ki az államtitkár. E téren is szemléletváltozásra van szükség, mert Magyarország ugyan gazdag karsztvizekben, de az országon át folyó élővizek túl gyorsan hagyják el a határt, a hasznosításuk új gazdálkodási szabályok kidolgozását igényli. Az emberek a hétköznapokban a csapadékvíz gyűjtésével, takarékos vízfogyasztással küzdhetnek az ivóvízhiány megelőzéséért - mondta a politikus.