Gazdaság

A kormányfő a közúti fuvarozók egyesületével tárgyalt

A szektor hatvanezer embernek ad munkát

A magyar közúti fuvarozók helyzetéről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök az ágazati érdekképviselet vezetőségével csütörtök reggel Balatonvilágoson. A kormányfő szerint példaértékű, ha egy magáncég úgy dönt, hogy a tevékenységéhez közvetlenül nem kapcsolódó módon, "kicsit a régi idők hangulatát idézve" vállalati üdülőt vesz. A miniszterelnök erről a Waberer's International Zrt. üdülőjének avatásán beszélt.

A A magyar közúti fuvarozók helyzetére vonatkozü megbeszélésen részt vett Varga Mihály nemzetgazgasági miniszter is.

Wáberer Györgyöt, a Waberer's International Zrt. elnök-vezérigazgatóját a közelmúltban választotta meg elnöknek a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete. Az egyesület háromezer árufuvarozó és személyszállító vállalkozást képvisel, amelyek több mint 40 ezer haszongépjárművet, az ide tartozó járműállomány felét üzemeltetik, és 60 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Orbán Viktor a Waberer's International Zrt. üdülőjének avatásán elmondta: példaértékű, ha egy magáncég úgy dönt, hogy a tevékenységéhez közvetlenül nem kapcsolódó módon vállalati üdülőt vesz. A százszobás, saját partszakasszal rendelkező szállodát a Waberer's International Zrt. hatszáz millió forintért vásárolta munkavállalói üdültetésére, és további másfél milliárdot költ rá a következő két évben.

"Lehet ma úgy versenyképesnek lenni a nemzetközi térben, hogy nem kell letaposni az alkalmazottakat, emberszámba lehet őket venni, meg lehet őket fizetni, lehet őket képezni, gondoskodni lehet az előmenetelükről, mi több, még abban is segítséget lehet nekik nyújtani, hogy kipihenhessék magukat, jó közérzetük legyen, a cég sikereit saját közös sikerüknek érezzék" - mondta a kormányfő, aki a kormányzat nevében nagyrabecsülését fejezte a Waberer's vezetőjének ezért a gondolkodásért.
Orbán Viktor kitért arra is, hogy az átadási ünnepséget megelőzően a cég vezetőjével folytatott tárgyaláson megegyeztek abban, hogy "nagyon sok mindent meg kell változtatni Magyarországon a logisztikai iparágat szabályozó rendeletek, törvények világában". 
Közölte: abban is egyetértettek, hogy a szabályozásnak mi legyen az iránya, és abban is, hogy miután nemzetközi térben kell helytállni, ott kell versenyképesnek lenni, ezért idő az egyik legfontosabb körülmény és faktor. 
A miniszterelnök a tárgyalás eredményeként arról számolt be, hogy mindezek alapján arra jutottak, "pillanatok alatt" összeállítanak egy kétéves akciótervet, a logisztikai iparágban dolgozók - különösen is a fuvarozók képviselőivel -, megállapítják a legfontosabb teendőket, időhatárokat, és felelősöket rendelnek a munkához. 
A kormány a következő két évben elvégzi a munkát, ami ahhoz szükséges, hogy ki lehessen jelenteni: szabályozási, költségvetési, adó, díjtételek oldaláról Magyarország mindent megtett annak érdekében, hogy a fuvarozással, logisztikával foglalkozó cégek a most már egységes európai térben is versenyképesek legyenek - mondta a kormányfő.
Wáberer György elmondta: a cégcsoportnál ötezer-négyszáz munkavállaló van, köztük több mint négyezer gépkocsivezető. Mivel az ő munkájuk nagyfokú odaadást, odafigyelést, szorgalmat és hivatást jelent, ezért merült fel, hogy vásárolnak egy üdülőt, amely egyúttal egy rekreációs központ, ahol sportolási lehetőségeket, orvosi szolgáltatásokat szeretnének biztosítani azoknak az embereknek, akik ilyen nehéz körülmények között dolgoznak - fejtette ki a cégcsoport vezetője.     
Ismertetése szerint az üdülőt tavaly év végén vásárolták meg, és egy kétéves fejlesztési programban újítják meg. "Bízunk benne, hogy a szakma, a szakmai presztízs, a szakmai megbecsülés szempontjából a gépkocsivezetőknek ez egy jelentős lépés a cégcsoportunk részéről is" - hangsúlyozta.  
A Waberer's Club Hotelben a cégcsoport tájékoztatása szerint évente összesen ezer alkalmazott és családja pihenhet a főszezonban egy-egy hetet kedvezményesen. Az üdülőben a korszerűsített szobák, illetve lakosztályok várják a dolgozókat. Műfüves labdarúgó-, strandröplabda-, kombinált kézi- és kosárlabdapálya, pétanque-, illetve pingpongfelszerelés, valamint számtalan vízisporteszköz áll rendelkezésre. A létesítményt a cég dolgozói már a napokban birtokukba veszik.
A budapesti székhelyű Waberer's International Zrt. Európa harmadik legnagyobb nemzetközi közúti fuvarozó vállalata és komplettrakomány-specialistája. Több mint háromezer-háromszáz kamionszerelvényből álló flottája évente mintegy kétmillió fuvarmegbízást teljesít Európában. 
A Waberer's Csoport szolgáltatásai felölelik a logisztika valamennyi területét a közúti fuvarozástól a raktárlogisztikán keresztül a járműjavításig. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom