Gazdaság

„A költségvetést nem befolyásolja a forint árfolyamának alakulása”

Banai Péter Benő: A kormány jelentős tartalékokat képzett a büdzsében

A kormánynak nincs árfolyamcélja, a jövő évi költségvetést semlegesen érinti a forint árfolyamának alakulása, a kabinet jelentős tartalékokat képzett a büdzsében és a törvényjavaslat összeállításakor a benyújtás előtti időszak átlagos forintárfolyamát vették alapul - mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára szerdán, az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén. 

A bizottság szerette volna meghallgatni Varga Mihály pénzügyminisztert a forint gyengüléséről, illetve annak költségvetési politikára gyakorolt hatásáról, a Pénzügyminisztérium azzal kapcsolatos terveiről, azonban ezt a pontot kormánypárti javaslatra végül levették a testület napirendjéről.

A bizottság a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok tárgyalása során hosszasan vitatkozott az otthonápolási díj esetleges felemeléséről. Végül az ellenzéki képviselők visszavonták ezzel kapcsolatos javaslatukat, miután a kormánypárti képviselők jelezték, ősszel olyan javaslatot dolgoznak ki, amely 2019. január elsejétől orvosolhatja a problémát.

Varju László (DK), a bizottság elnöke úgy vélte, hogy a jövő évi infláció a törvényjavaslatban előre jelzett 2,7 százaléknál mindenképpen magasabb lesz, emiatt a büdzsé teljesítése is megkérdőjeleződik. 

A PM államtitkára rámutatott: a költségvetési törvény minőségét annak végrehajtása dönti el, megvalósul-e a tervezett hiány, illetve a munkanélküliségre, a munkavállalásra vonatkozó számok, a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzés. Az elmúlt években a költségvetési törvényekben előre jelzett makropálya teljesült, szinte rendre úgy alakult, ahogy az előrejelzésekben szerepelt - tette hozzá. 

Az otthonápolási díjjal kapcsolatban Bősz Anett (független) elmondta: az egész probléma rendezése mintegy 8 milliárd forintot igényelne, ráadásul több tízezer embert érintő fontos társadalmi problémát kezelne.

Banai Péter Benő megjegyezte: az áttételes hatások miatt az otthonápolási díj felemelése együttesen 40 milliárd forint kiadással járna, az ellenzéki javaslatban viszont nem jelölték meg ennek forrását. Megjegyezte: otthonápolási alapdíjat több mint 23 ezren kapnak, emelt díjban mintegy 13 ezren, kiemeltben több mint 14 ezen részesülnek.

A testület ülését követő rövid tájékozatón Varju László elmondta, hogy a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz az ellenzék 810 módosítót adott be, ebből egyetlen javaslatot sem támogatottak a kormánypárti képviselők. Ezzel együtt reményét fejezte ki, hogy ősszel olyan javaslat születik az otthonápolási díjról, amely komplex módon kezeli a gondokat.

Bősz Anett kiemelte, hogy a kérdésben az ellenzék kész a kompromisszumra, Mesterházy Attila (MSZP) pedig azt hangsúlyozta, hogy áttörték a "barikádokat", ez az ügy olyan fontos, hogy azt közösen lehet támogatni. Varga-Damm Andrea (Jobbik) szerint a díjat közelíteni kell a minimálbérhez. Csárdi Antal (LMP), a bizottság alelnöke pedig utalva a fideszes képviselők ígéretére az otthonápolásidíj-javaslatról azt mondta, ezzel akár új fejezet kezdődhet a parlamenti munkában.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom