Gazdaság

A kölcsönöknél már nem csak az ár, a biztonság is fontos

Az új ingatlanok piacán várható kínálatbővülés további élénkülést hozhat a hazai lakáshitelezésben

Egyre több banki ügyfél választja a több évre, fix havi törlesztőrészlettel elérhető hiteleket. Érdemes azonban alaposan tájékozódni, mert a legolcsóbb és a legdrágább konstrukciók költségei között jelentősek az eltérések.

építkezés 20161207
A különböző hitelkonstrukciók között jelentősek a különbségek (Fotó: Nagy Balázs)

A lakáshitel-felvevők a biztonságot tartják leginkább szem előtt, az újonnan kihelyezett hitelek között ugyanis már többségbe kerültek az egytől húszéves futamidejű, fix havi törlesztőrészletet biztosító konstrukciók – derül ki a BankRáció.hu összeállításából. A szakmai portál 17 bank ajánlatát gyűjtötte össze, amelynek során az ötéves lejáratú, fix havi törlesztőrészletet garantáló lakáshiteleket hasonlította össze. A végeredmény szerint akár ötszázalékos teljes hiteldíjmutatóval (THM) is fel lehet venni ilyen lakáshitelt, de megközelítőleg nyolcszázalékos is akad a piacon. A legolcsóbb és legdrágább konstrukció közötti különbség pedig akár milliós többletterhet is róhat a hitelfelvevőre.

Az idei első fél évben e körbe tartozó hitelekből a bankok 123,4 milliárd forint értékben folyósítottak, míg az úgynevezett változó kamatozású – azaz csak maximum egy évre fix havi törlesztőrészletű – termékekből összesen 93,6 milliárd forintot. Az adatok igazolják a BankRáció.hu tapasztalatait is, hogy a több évre fix havi törlesztőrészletű lakáshitelekre van nagyobb igény, az érdeklődők 65 százaléka inkább ezeket a konstrukciókat kereste.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból pedig az derül ki, hogy a több évre fix havi törlesztőrészletet biztosító lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatója októberben 6,25 százalékos volt, szemben a szeptemberi 6,36, illetve az egy évvel korábbi 6,57 százalékkal, azaz csökkent a szóban forgó hitelek terhe. Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője az adatokkal kapcsolatban megjegyezte: a csökkenés jó hír a lakáshitel-felvevők számára, mert olcsóbbak lettek ezek a hitelek. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy látni kell azt is, hogy a több évre fix havi törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek között jelentősek a különbségek.

Egy másik konstrukció, a húsz évre felvett nyolcmillió forintos, öt évre fix havi törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek összehasonlításának végeredménye szerint a legolcsóbbak 3,46 százalékos teljes hiteldíjmutatóval igényelhetők, tehát a piaci átlagnál jóval olcsóbban.

A legdrágábbaknál azonban a THM megközelítheti a nyolc százalékot. A két hitel közötti különbség miatt a húszéves futamidő alatt, feltételezve, hogy a kamatok és az egyéb terhek nem változnak, a teljes visszafizetendő összeg az egyes konstrukcióknál durván hárommillió forinttal is eltérhet egymástól.

Gergely Péter szerint tehát hitelfelvétel előtt érdemes alaposan tájékozódni és legalább tíz bank ajánlatát megvizsgálni, mert jelentős megtakarítást eredményezhet a körültekintő választás.

A szakember azt is elmondta, hogy a lakáshitelezésben egyre fokozódik a verseny, rendre jelennek meg újabb és újabb ajánlatok a bankoktól. Egyre több internetes portál pedig online hitelkalkulátorokat is működtet, amelyek segíthetnek a legolcsóbb hitel kiválasztásában.

A BankRáció.hu előrejelzése szerint a következő időszakban tovább élénkülhet a lakáshitelezés, amit elősegíthet majd az új lakások piacán várható kínálatbővülés. A piacon pedig az újonnan kihelyezett hiteleknél továbbra is túlsúlyban lehetnek a több évre fix havi törlesztésű lakáshitelek.