Gazdaság

A jövő év a banki elszámolásoké lesz

Trócsányi László: fontos, hogy lezáruljon az az időszak, amely alatt tisztességtelen eljárások történtek a fogyasztókkal szemben

Megkezdte tegnap a parlament az elszámolási törvényjavaslat általános vitáját. Az előterjesztő Trócsányi László igazságügyi miniszter azt mondta: az elszámolás után új időszámításnak kell kezdődnie a bankrendszerben. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint nemcsak az elszámolás történik meg, hanem a visszatérés is a tisztességes szabályokhoz.

uj-rogan
Rogán Antal szerint tisztességes és igazságos bankrendszert szeretnének (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Új időszámításnak kell kezdődnie a magyar bankrendszerben a fogyasztókkal való elszámolások befejezése után – hangsúlyozta tegnap Trócsányi László igazságügyi miniszter az elszámolási törvényjavaslat általános vitáját megnyitó parlamenti expozéjában. A Ház előtt levő előterjesztés az érvénytelen hitelszerződéses kikötések miatt a fogyasztók javára mutatkozó túlfizetések elszámolásáról rendelkezik – magyarázta a tárcavezető. Fontos célnak nevezte, hogy lezáruljon az az időszak, amely alatt a magyar bankszektorban széles körben történhettek tisztességtelen eljárások a fogyasztókkal szemben. Kifejtette: a törvényjavaslat az elszámolásnak csak az általános polgári jogi szabályait határozza meg, a részletszabályok kidolgozására a Magyar Nemzeti Bank kap felhatalmazást.
Az elszámolás főszabálya, hogy az érvénytelen szerződéses kikötések alkalmazása miatt keletkezett túlfizetést előtörlesztésként kell figyelembe venni. Jelezte, az új árfolyamon és kamatszinten történő elszámolás következtében mind a tartozás még fennálló összege, mind pedig a törlesztőrészletek csökkennek.
A végtörlesztők esetében össze kell vetni a korábban kapott kedvezményt és a túlfizetett összeget, s az esetleges különbözet jár vissza a fogyasztónak. Az árfolyamgátba belépett adósoknál a túlfizetett összeget elsősorban a gyűjtőszámlán írják jóvá – részletezte.
A tárcavezető beszélt arról is, hogy elsőként – 2015. január 15–29. között – azok a devizahiteles fogyasztók kapják meg elszámolásukat, akiknek a bankja nem indított pert. A pereskedő pénzintézeteknek a devizahiteles adósaikkal a következő hónapban, február 14–28. között – de legkésőbb a per jogerős befejezését követő hatvanadik napon – kell elszámolniuk. A forinthiteleseknek április 16–30., illetve – banki per esetén – augusztus 15–29., de legkésőbb a per befejezését követő hatvanadik napon kell megküldeni az elszámolást. A végtörlesztőkkel pedig november 30-ig kell elkészíteni az elszámolást. Trócsányi László megerősítette: határozott jogi álláspontja, hogy a támadott jogszabály megfelel az alaptörvénynek és kiállja az alkotmányosság próbáját. Ezzel kapcsolatos véleményét a múlt héten megküldte az Alkotmánybíróságnak, és az újabb felfüggesztésekre tekintettel ezen a héten további észrevételekkel egészíti ki – közölte.
A pénzintézetek elszámoltatását az Országgyűlésnek kell elvégeznie – mondta vezérszónoki felszólalásában Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője az árfolyamrés alkalmazásával kapcsolatban megjegyezte, ez a „tisztességtelenség igazi mintapéldánya volt, hiszen a pénzintézetek devizaműveleteket számoltak el nemcsak a hitel folyósításakor, de hónapról hónapra minden fogyasztóval szemben, miközben egyébként a magyar átlagcsaládok devizát nem vásároltak és nem adtak el”. Rogán szerint ez mutat arra, hogy szabályokat kellett alkotni a magyar bankrendszerrel szemben.
Felhívta a figyelmet arra: egymillió-háromszázezer magyar család számára jelent segítséget a jogszabály. Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy „nemcsak az elszámolás történik meg, hanem a visszatérés is a tisztességes szabályokhoz”. Kiemelte, ez a szabályozás nemcsak a múltra és a jelenre, hanem a jövőre is gondol, mivel a Fidesz egy valóban tisztességes és igazságos bankrendszert szeretne, olyat, ahol átlátható árazásról döntenek.
Bírálatokat fogalmaztak meg az ellenzéki felszólalók az elszámolási törvénnyel kapcsolatban, míg a KDNP képviselője arra mutatott rá: jó irányba visz a jogszabály, amit az is bizonyít, hogy szinte mindenki támogatja azt az Országgyűlésben. Az általános vita lezárása után a képviselők a költségvetési tervezéssel, a pénzpiaci és a közüzemi szolgáltatások hatékonyabb nyújtásával összefüggő módosításokról szóló kormányzati előterjesztés vitáját kezdték meg. w