Gazdaság

A jelenlegi kapacitás fenntartása miatt van szükség a paksi bővítésre, a meglévő blokkok idővel elavulnak

Atomenergia

Az atom még mindig a legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású energia – hangzott el a tegnapi Paks II-vitán, melyet az Ökopolisz Alapítvány szervezett.

paks2
(Fotó: Varga Imre)

A fórumon részt vett Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. Az LMP részéről megjelent Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő szerint az atomenergia nagy kockázatot jelent, és azzal sem ért egyet, hogy atomenergia olcsó erőforrás lenne, ezért ebben a kérdésben a társadalomnak kellene döntenie. Aggodalmát fejezte ki az oroszoktól igénylendő 3000 milliárdos hitellel kapcsolatban. Csepreghy Nándor válaszában elmondta, a mindenkori államnak az energiaellátás biztonsága a legfontosabb szempont. A paksi blokkok a hazai termelés negyven százalékát fogják adni. Az atomerőmű idővel elavul, ezért szükséges két új, modern blokk létrehozása. Az Oroszország által biztosított hitelkeretet nem szükséges teljes mértékben felhasználni. Aszódi Attila államtitkár a vitában kifejtette, minden állam saját maga dönthet, milyen arányban használja az egyes energiaforrásokat. Népszavazást viszont sem az alkotmány, sem az atomtörvény nem ír elő. Természeti és földrajzi adottságaink miatt szükségünk van az atomenergiára. A Paks II egyben kapacitásfenntartó projekt, azért van rá szükség, hogy a század végéig fennmaradjon a negyvenszázalékos felhasználási arány, mivel az elavult erőműveket le fogják állítani.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom