Gazdaság

A halfogyasztás duplázását célozza az új program

Van igény a konyhakész termékre

Elsősorban népegészségügyi okokból növelné meg a hazai halfogyasztást a kormány a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programmal. Az ágazat 2016–tól 2020–ig tizenöt milliárd forinthoz juthat, de az iskolai menzák átalakítása jogszabályi módosításokat is igényel – közölte Viski József, a Miniszterelnökség agrár–vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára.

Rövidesen elkészül a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program, amelynek segítségével a következő években megduplázható az éves szinten mintegy öt kilogrammos hazai fejenkénti halfogyasztás – mondta Viski József a távirati irodának. A Miniszterelnökség agrár–vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára közölte, az Európai Bizottság jóváhagyását követően a jövő évtől a 2020-ig tartó költségvetési ciklusban a korábbinál hárommilliárd forinttal több, összesen tizenötmilliárd forintnyi támogatást jelenthet a program a halászat számára.

A halfogyasztás növelését elsősorban népegészségügyi okok indokolják - szögezte le a szakpolitikus. Az öt kilogrammnyi egy főre jutó mennyiséggel Magyarország az utolsók között áll az unió tagországai sorában, más országokban évente négyszer–ötször ennyi halat fogyasztanak. Közölte, a program tartalmazza a feldolgozott, konyhakész haltermékek arányának emelését is, mert ezeknek lenne piaca. A tógazdaságokból évente lehalászott mintegy huszonegyezer tonnányi halnak jelenleg alig néhány százalékát dolgozzák fel. A következő években ezért a halfeldolgozó gazdaságok jó eséllyel pályázhatnak majd a forrásokra – jelezte Viski József és hozzátette, a programban kiemelt szerephez jut a halászati technológiák korszerűsítése is.

A helyettes államtitkár úgy látja, célszerű volna növelni a halfajták kínálatát is, mert a halgazdaságokban lehalászott mennyiség nyolcvan százaléka jelenleg ponty. A harcsa, a csuka, a süllő és a pisztráng jobban eladható és exportképes is – fogalmazott. A tervek között szerepel, hogy a közétkeztetésben bővüljön a hazai halételek kínálata, de a menzákon a friss hal folyamatos biztosítása jogszabályi módosításokat, a gyakorlathoz igazítást igényel – jegyezte meg Viski.