Gazdaság

A gazdasági növekedést több tényező idézte elő

Varga Mihály a GDP tavalyi kedvező alakulásának okairól beszélt az Inforádióban

A bruttó hazai temék (GDP) tavalyi kedvező alakulását több tényező együttesen idézte elő - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden este, az Inforádió Aréna című műsorában.

Varga Mihály elmondta: közülük az uniós támogatások felhasználása kiemelt szerepet játszott tavaly, 2014-ben 1850 milliárd forint európai uniós támogatást használtunk fel, emellett az állami beruházások voltak a meghatározóak, valamint a fogyasztás növekedése.    

Kiemelte: az export a tavalyi év első 11 hónapjában 100 milliárd euró fölött volt, és a jegybank növekedési hitelprogramja is hozzájárult a gazdasági bővüléshez.

Varga Mihály az euró bevezetésével kapcsolatos kérdésre elmondta: a négy legfontosabb kritériumból háromban egész jól áll az ország, az államháztartási deficit stabilan és tartósan 3 százalék alatt van a GDP-hez mérten, az inflációt és a kamatokat tekintve közelítünk a három legkedvezőbb adattal rendelkező országhoz, ez indokolhatná, hogy Magyarország egy gyorsított eurócsatlakozás irányába menjen el, "de ezt nem tartanám mégsem helyesnek".

Jól látható, hogy azok az országok, amelyek a gazdasági fejlettség alacsonyabb szintjével léptek be az euróövezetbe, és nem értek el egy bizonyos mértéket az Európai Unió átlagos fejlettségéhez képest, azok vesztesei lettek ennek a csatlakozásnak - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Utalt arra: Magyarország számára a saját valuta még adottság és egy előny. "Ezt az előnyt szerintem ki kell használni" - mondta Varga Mihály.