Gazdaság

A gazdasági helyzet egyre rosszabb

A baloldali görög kormány tagjai kávéházi forradalmárokból állnak

Görögország nem kilép, hanem „kibotlik” az euróövezetből, a kabinet egyre nagyobb veszélybe sodorja az országot. Pedagógiai súllyal bír a mai pénzügyminiszteri ülés, amelyen az euróövezeti vezetők vesznek részt.

Nem ért a kormányzáshoz a baloldali radikális Sziriza vezette görög kormány, és felkészületlensége súlyos veszélybe sodorja az országot – vélekednek a brüsszeli Európai Bizottságnál (EB), a frankfurti Európai Központi Banknál (EKB) és a német kormánynál a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap szerint. A lap név nélkül nyilatkozó brüsszeli, frankfurti és berlini forrásai szerint Alekszisz Ciprasz kormánya „hihetetlenül inkompetens”, tagjai „kávéházi forradalmárok”, akik még mindig nem értették meg, mekkora veszélybe sodorták Görögországot.

A 2010 óta államadósság-válsággal küzdő országot mentőhitelekkel támogató intézmények – az EB, az EKB és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), azaz a trojka – körében nem zárják ki, hogy a következő hetekben bekövetkezik a „Graccident”, vagyis az, hogy Görögország nem kilép, hanem „kibotlik” az euróövezetből, maradási szándéka ellenére távozásra kényszerül a valutaunióból. Az eurócsoport – az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa – hétfői ülésének így „pedagógiai célja” is van, a tanácskozáson tudatosítani akarják a görög vezetésben, hogy igen súlyos helyzetbe manőverezte az országot. A FAS szerint Brüsszelben és Berlinben úgy vélik, a görög kormány megpróbál kihátrálni korábbi ígéreteiből, erre utal, hogy a levélben nincs szó privatizációról, a munkaerőpiac reformjáról és az áfáról.

Az a terv pedig egyenesen „derültséget” okozott, hogy az adóhivatal alkalmi besúgókat – például turistákat, diákokat – bérelne fel az adózási fegyelem ellenőrzésére.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom