Gazdaság

A gazdaság „röpteti” a költségvetést

Az Európai Unióból érkező bevételek elmaradása miatt magasabb a büdzsé tavalyi hiánya, tudatta a nemzetgazdasági minisztérium

Az emelkedő béreknek, a foglalkoztatás bővülésének és a fogyasztás élénkülésének tulajdoníthatóan növekedési pályán volt a gazdaság 2015-ben is. Az államháztartás hiánya két százalék körül lesz, míg az adósság rátája várhatóan 76 százalék alá csökken. A végleges adatokra márciusig kell várni.

BanaiPeter-Beno
Banai Péter Benő (Fotó: Vagra Imre)

Az államháztartás központi alrendszerének 2015-ös előzetes hiánya 1218,6 milliárd forint, amely 326,2 milliárd forinttal magasabb a 892,4 milliárd forintos módosított törvényi előirányzatnál. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tegnapi jelentése a hazánknak járó uniós bevételek 560 milliárd forintos elmaradásával magyarázza a nagyobb deficitet. Az említett hiányadat megegyezik a ja­nuár elején publikált előzetes számmal, a tavalyi deficit 36 százalékkal haladta meg az előirányzatot.

Az NGM közölte: az emelkedő béreknek, valamint a foglalkoztatás és a fogyasztás élénkülésének köszönhetően kiegyensúlyozott növekedési pályára állt a gazdaság. A kedvező folyamatok eredményeként pedig 2015-ben az államháztartás GDP-arányos hiánya két százalék körül lesz, míg az államadósság szintje várhatóan 76 százalék alá csökken.

A tavalyi költségvetés részletes adatainak publikálása kapcsán tartott háttérbeszélgetésen Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár kiemelte: a tervezetthez képest lényegesen jobb lesz az uniós módszertan szerinti államháztartási egyenleg. A háttérben pozitív folyamatok húzódnak meg, s a többlet-adóbevételek nagy része is ebből fakad. Összességében a bevételek mintegy 807 milliárd forinttal haladták meg a törvényi módosított előirányzatot.

A foglalkoztatottság növekedése két százalék felett volt tavaly, míg a kormány 1,3 százalékos bővüléssel számolt. A tervezéskor 1,8 százalékos inflációval kalkulált a kormány, de az árak gyakorlatilag stagnáltak, pontosabban 0,1 százalékkal estek vissza. Ráadásul a gazdaság fehéredésének köszönhetően is emelkedtek a bevételek. Itt ez két tényező áll a háttérben: az online pénztárgépek bekötése és az ekáer rendszere. Az államtitkár megjegyezte, hogy további fontos tényezőként egyszeri bevételek is keletkeztek a büdzsében.

Például százmilliárd forint érkezett be így a társasági adóból. Az egyik nagy „befizető” a GE Hungary egyik leányvállalata volt. Lapunk felvetésére, hogy továbbra is 2,8-2,9 százalékos gazdasági növekedés lehetett-e 2015-ben, az NGM képviselője igennel felelt, ugyanakkor hangsúlyozta: a végleges adatokra e tekintetben is márciusig kell várni.

Elhangzott az is: a kamatkiadások a múlt esztendőben 1205,8 milliárd forintot tettek ki, 140 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző évben. Ami pedig az államadósság, valamint annak finanszírozásának szerkezetét illeti, sérülékenységünk jelentősen csökkent, miután az adósságállomány 2014-es 37,5 százalékos hányada 31 százalék közelébe süllyedt. Miközben a külföldi befektetők helyett egyre inkább a háztartások finanszírozzák az adósságot.

Banai Péter Benő végezetül közölte: az új konvergenciaprogramot a kormánynak április végéig kell benyújtania Brüsszelnek, s több forgatókönyvvel számol a nemzetgazdasági tárca.