Gazdaság

A fogyasztók többsége szerint megbízható az áramellátás

A válaszadók java a leolvasás időzítésével is elégedett, négyötödük éves elszámolás alapján fizet

A lakossági fogyasztók többsége elégedett a hálózati elosztók teljesítményével – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felméréséből, amelyet a villamosenergia-szolgáltatók munkájával kapcsolatban készített. A döntő többség, a fogyasztók kilencvenkilenc százaléka bízik villanyórája pontosságában.

áramellátás 20180626
A kisebb ellátási hibákat nem mindig jelezték a fogyasztók, az üzemzavar-elhárítással pedig kifejezetten elégedettek voltak (Fotó: Hegedüs Róbert)

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) évente vizsgálja a fogyasztók elégedettségét a villamosenergia-szolgáltatás minőségével kapcsolatban. Írtuk, a MEKH többrétű feladatot lát el, a vizsgálat a hivatal fogyasztókat szolgáló tevékenységének egyik eleme. A megkérdezett lakossági fogyasztók a villamosenergia-ellátás folyamatosságát igen fontosnak tartják, a felmerülő hibák gyakoriságára érzékenyek.

Tavaly nem változott jelentősen a hibát észlelők aránya az előző évekhez viszonyítva: rövid üzemszünetet a megkérdezettek 39 százaléka, hosszabb üzemszünetet 31 százaléka, hálózati hibát kilenc százaléka észlelt. Feszültségingadozást minden ötödik megkérdezett tapasztalt. A hálózati hibát észlelők többsége – 58 százalék – nem jelentette be azt, a bejelentő lakossági válaszadók 86 százaléka inkább kedvezőnek, 14 százaléka pedig inkább kedvezőtlennek tartotta a jelzésével kapcsolatos ügyintézési folyamatot, nyolcvanhat százalék pedig elégedett volt a hibaelhárítás mikéntjével, gyorsaságával is. A válaszadók döntő többsége, 98 százaléka jónak minősítette a szerelők munkáját, és mindössze két százalékuk volt elégedetlen. Nagyon elégedetlen fogyasztó csak elvétve akadt.

A megkérdezett lakossági felhasználók mintegy 5,3 százalékának volt az elosztói engedélyezést érintő ügyintézési tapasztalata. A műszaki ügyintézésben érintett válaszadók hasonló mértékű elégedettségről számolnak be, mint a tavalyalőtt megkérdezettek. Az ügyintézéssel az érintett válaszadók nagy többsége, kilencvennégy százaléka volt elégedett.

Ugyancsak fontosnak tartották a felmérés résztvevői a közvilágítás meglétét, megfelelő működését is. A közvilágítással elégedettek aránya összességében kilencvenegy százalék, ezen belül a teljesen elégedettek aránya közel huszonöt százalék volt. A teljesen elégedetlenek aránya csupán egyszázalékos, az elégedetlenek aránya az összes válaszadó körében kilenc százalék.

A fogyasztásmérés megbízhatósága kiemelkedően fontos a lakossági fogyasztók számára, éppen ezért pozitívumként állapítható meg, hogy a megkérdezett fogyasztók kilencvenkilenc százaléka volt elégedett a villanyórák megbízhatóságával. A megkérdezett lakossági fogyasztók 94 százaléka évente egyszer találkozik a fogyasztásmérő-leolvasóval. A döntő többség – a válaszadók négyötöde – éves leolvasás alapján havonta fizeti a részszámlákat. A megkérdezett fogyasztók jelentős mértékben elégedettek a leolvasás azonosításával és időzítésével, szinte mindenki pozitív véleményt fogalmazott meg, alig néhány fogyasztó volt elégedetlennek tekinthető – derült ki az energiahivatal összesítéséből.


Szolgáltatók és megkérdezettek

A vizsgálatba vont engedélyesek által megbízott piackutatók tavaly ősszel személyes kérdőívvel keresték meg a mintavételi feltételeknek megfelelő 7200 háztartást és 2400 nem háztartási ügyfelet. A vizsgálatban érintett szervezetek az EDF DÉMÁSZ Zrt., az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft., az ELMŰ–ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt., az ELMŰ Hálózati Kft., az ÉMÁSZ Hálózati Kft., az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt., valamint az E.ON Energiaszolgáltató Kft.