Gazdaság

A fejlődő magyar gazdaságnak képzett munkaerőre van szüksége

Pölöskei Gáborné: Az ország érdeke, hogy csökkenjen a szakképzésből lemorzsolódó diákok száma

A magyar gazdaság gyors ütemben fejlődik, a fejlődő gazdaságnak képzett munkaerőre van szüksége. Magyarország érdeke, hogy csökkenjen a szakképzésből lemorzsolódó diákok száma - mondta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten a Szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése című projekt nyitórendezvényén. 

Hozzátette: a program a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) közös finanszírozásával az NGM és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal konzorciumában valósul meg 2,8 milliárd forintból, 2020 végéig.

A projekt célcsoportját a pedagógusok, kiemelten a Szakképzési Centrumok és a Földművelésügyi Minisztérium irányítása alatt álló szakképző intézmények tanárai alkotják, ugyanis a program az alapkompetenciák módszertani fejlesztésére helyezi a hangsúlyt.

Pölöskei Gáborné kiemelte: a PISA-felmérések szerint a 15 éves korosztály mintegy 30 százaléka alapvető számolási kompetencia problémákkal küzd. Magyarországon a korai iskolaelhagyók száma az európai uniós átlagot némileg meghaladja.

A kompetencia hiányosságok, a lemorzsolódás csökkentése csak módszertani megújítással, szemléletváltozással lehetséges, ugyanis, mint mondta, az alapkompetenciák - például a szövegértés - önmagukban kevesek, a tanulóknak az ágazatonként meghatározó kulcskompetenciákat is el kell sajátítaniuk. Ebben nyújt majd segítséget a projekt, ami egyebek mellett a jó gyakorlatok bemutatásával és továbbképzésekkel járul hozzá a tanárok szemléletformálásához.