Gazdaság

A cigaretták jövedéki adója növekszik

Három hónappal később, július 1-jén lép hatályba az új jövedéki adóról szóló törvény – döntött tegnap a parlament. A hosszabb tesztidőszak biztosításával a több mint 17 ezer jövedéki tevékenységet végző vállalkozás zökkenőmentesen állhat át az új jövedéki rendszerre – közölte a nemzetgazdasági tárca.

A minisztérium felhívta a figyelmet, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak közvetlen elektronikus adatkapcsolaton keresztül adatszolgáltatást teljesítő cégeknek május 15-ig regisztrálniuk kell, majd a zökkenőmentes átállás érdekében meg kell kezdeni a tesztelést is. További változás a jogszabályban, hogy az elektromos cigarettába való töltőfolyadékok közül a nikotintartalmút terheli majd jövedéki adó, s négyszáz forinttal növelték továbbá a cigaretta ezer darabonkénti jövedéki adóját, amely így 29 200 forint lesz. A csokoládégyártóknak ugyanakkor nem lesz szükségük adóraktári engedélyre az alkoholos lében áztatott gyümölcsök felhasználásakor.

A jövőben a háromszáz négyzetméter feletti, nem kereskedelmi céllal épített vagy bővített lakóépületek is megvalósíthatók egyszerű bejelentéssel – erről is a tegnapi plenáris ülésen született döntés. A parlament gazdasági bizottságának kezdeményezésére került bele a törvénybe, hogy az elkészültét követő öt éven belül nem lehet az épület rendeltetését megváltoztatni.