Gazdaság

A cégvezetők 30 százaléka az ország gazdasági helyzetének a javulására számít

A megkérdezettek több mint fele optimista

A megkérdezett munkáltatóknak csupán a 30 százaléka vár javulást az ország gazdasági helyzetében, de saját cégeik jövőbeni kilátásait illetően több mint 50 százalékuk optimista - derül ki a Profession.hu állásportál 400 cégvezető bevonásával készített nem reprezentatív felméréséből. 

Az állásportál piaci hangulatindexe szerint - amelyet 2013-ban vizsgáltak legutóbb - a válaszadók 57 százaléka saját vállalkozásaik árbevételének növekedésére számít, 35 százalékuk változatlan szinttel számol és 8 százalékuk tart a csökkenéstől. 
A dolgozók számának alakulásánál a munkaadók 46 százaléka növekedéssel, 44 százaléka változatlan létszámmal, 11 százaléka pedig csökkenéssel számol. 
Hozzátették: a cégek 65 százalékánál nehézséget jelent az új kollégák toborzása és 45 százalékuk további növekedésre számít ezen a téren. Az érintett cégvezetők úgy vélik, hogy egyre nagyobb költséggel és energiabefektetéssel jár majd a megfelelő jelöltek megtalálása. 
A közlemény idézi Martis Istvánt, a profession.hu ügyvezető igazgatóját, aki kifejtette: a minden ágazatban megjelenő munkaerőhiány egyre nagyobb hatással lesz a cégek gazdasági helyzetére is. Ezért fontos, hogy a vállalatok tudatosabban kezdjék el keresni az új munkatársakat és javítsanak a munkáltatói megítélésükön is - fűzte hozzá.