Gazdaság

A Norvég Alapból még a kormányellenes uszításra is futotta

Magyarországot és egész Kelet-Közép-Európát is behálózhatják a Soros György által pénzelt liberális aktivista csoportok

Liberális aktivista csoportok mozgathatják a szálakat és mesterségesen duzzasztják a civilszervezetek körül – különösen a Norvég Alap és az Ökotárs Alapítvány – egyre fokozódó botrányt. A baloldal folyamatosan kormányzati támadásokat emleget, a vádak – úgy tűnik – alaptalanok. Valóságos világméretű hálózatról lehet szó, a háttérben Soros Györggyel.

Ökotárs 20140926Ökotárs Alapítvány: Aki ideológiailag megfelel, az kap is (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Hiába szólnak a baloldali médiában a civil világ elleni kormányzati támadásokról a hírek, a Norvég Alap kapcsán helyesebb lenne azt mondani, liberális aktivista csoportok mozgatják a szálakat – írta legfrissebb számában a Heti Válasz. Azt még a norvég pénzeket szétosztó Ökotárs Alapítvány vezetője is elismerte nyilvánosság előtt, hogy a pályázatokat ideológiai szempontok alapján is elbírálták. Azt is kijelentette, hogy a keresztény-konzervatív beállítottságú szervezetek azért nem kaphattak pénzt, mert a Norvég Alapnak „igen határozott célkitűzései vannak”, amelyeket a támogató ország határozott meg.

Azt már a Krétakör vezetője, Gulyás Márton jelentette ki egy televíziós adásban a nyáron, hogy a Norvég Alapból finanszírozták például a fideszes Lázár János kancelláriaminiszter elleni tüntetést. A filozófus Tamás Gáspár Miklós pedig azt mondta, „a Norvég Alap az igazi ellenzék”. A hetilap Pócza Kálmán konzervatív politológust is idézte, aki azt mondta, arra kellene a figyelmet irányítani, hogy „ezek a szervezetek mennyiben a liberális ideológia előretolt bástyái”.

Nemcsak Magyarországon, hanem a többi közép- és kelet-európai országban is az Egyesült Államok, illetve Soros György spekuláns pénzelte, alapította a norvég „civil” pénzek szétosztását felügyelő szervezeteket – írta a Magyar Nemzet a hét közepén. Romániában például a Román Ökotárs Alapítvány az egyik pénzosztó, melynek a magyar ökotársból ismert, volt LMP-s politikus, Foltányi Zsuzsa is tagja. A másik pénzosztó szervezet a Civil Társadalom Fejlesztési Alapítvány, amelynek vezetője Catalin R. Cretu, korábban a New York-i és a Columbia Egyetemen tanult, és a HSBC Bank USA-nál töltött be vezető pozíciót. Lengyelországban a Soros György által 1988-ban alapított Báthory István Alapítvány osztja a norvég „civil” pénzeket. Észtországban a Nyílt Észt Alapítvány felügyeli a támogatások megfelelő kezekbe juttatását, ezt a szervezetet is Soros hozta létre 1990-ben, és része az amerikai spekulánshoz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatának – írta a napilap.

Mint már ismert, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tegnap közleményben utasította vissza az Egyesült Államok elnökének a magyar civil társadalom kormányzati korlátozására vonatkozó bírálatát. A tárca szerint Barack Obama kritikájának nincs ténybeli alapja. „A magyar nép szabadságszerető nép, ezért nem viselné el szabadságának semmilyen korlátozását” – írták. Obama a Clinton Globális Kezdeményezés elnevezésű szervezet New York-i éves tanácskozásán kedden hazánkat a civil társadalmat korlátozó országok között említette.

Emlékezetes, a Human Rights Watch amerikai jogvédő szervezet a közelmúltban azt szorgalmazta, hogy az amerikai kormány támogassa erőteljesebben a magyar „civil” szervezeteket.

„Elképzelhetőnek tartja bárki, hogy Obama vagy Clinton álmából arra riad fel, hogy mi van az Ökotárs Alapítvánnyal?” – tette fel kérdést tegnap a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese. Vejkey Imre sajtótájékoztatóján azt mondta: liberális aktivista csoportok és az azokat támogatók aggódó híreket tesznek közzé arról, hogy szerintük a kormány támadást indított a civilszervezetek ellen. Ezek csak szirénhangok, valóságtartalmuk nincs – jelentette ki a kormánypárti politikus. Hozzátette: a Norvég Alap pénzeit Európában mindenhol a Soros Györgyhöz köthető alapítványok kezelik. Megjegyezte: a Center for American Progress egy „balliberális agytröszt”, amely a Clinton családhoz kötődik, és 2011-ben 209 ezer euróval, 2012-ben több mint 220 ezer dollárral támogatta Bajnai Gordon volt miniszterelnök Haza és Haladás Alapítványát. Vejkey Imre úgy értékelt: az amerikai elnök nyilatkozata minden ténybeli és jogi alapot nélkülöz.

A civilszervezetekben sokak bizalma megingott – ebben komoly szerepe lehet a baloldal gerjesztette botrányok hatásának. Megtört a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásainak száma, amely évről évre emelkedő trendet mutatott, idén csökkent először . A Human Dialog ügyvezetője, Miha Tamás civilszervezet szakértő lapunknak azt mondta, az egyszázalékos felajánlások tisztességes felhasználását megkérdőjelező, a sajtóban nagy visszhangot kiváltó ügyek a teljes civil szféra vonatkozásában rombolták és rombolják a közvélemény bizalmát. A politikai és ideológiai indíttatású, annak vélt vagy minősített civilszervezetek (például az Ökotárs Alapítvány) pártállástól és ideológiától függetlenül nem tartoznak a felajánlók preferált szervezetei közé, és egy-egy kivételtől eltekintve nem folytatnak szervezett kampányt a felajánlásokért.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom