Gazdaság

A Kúria elé viszi a jegybank az MKB-ügyet

A Kúriához fordul a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mivel ki kellene adnia az MKB Bank tulajdonosi szerkezetére vonatkozó adatokat. A jegybank az ítélet végrehajtásának felfüggesztését kívánja elérni.

Az MKB Bankra vonatkozó szanálási eljárás alatt közérdekű adatigénylés érkezett a Magyar Nemzeti Bankhoz, amelyben kérték „az MKB Bank alább felsorolt vevőinek tulajdonosi szerkezetére, felépítésére vonatkozó adatokat: Blue Robin Investments SCA, Minerva Magántőkealap Zrt., Pannónia Nyugdíjpénztár”. Miután a jegybank arról tájékoztatta az adatigénylőt, hogy a kért adatok megismerhetősége korlátozott, mivel még folyik a szanálási eljárás, az adatigénylő bírósághoz fordult. Ugyanakkor az elsőfokú ítélet az igényelt adatok kiadására kötelezte a Magyar Nemzeti Bankot.

Az MNB az ítélet ellen fellebbezett, mert az elsőfokú bíróság az MNB megítélése szerint „valóság- és iratellenesen állapította meg a tényállást, helytelenül azonosította az irányadó jogszabályi rendelkezések körét, valamint tévesen vont le olyan jogi következtetéseket, amelyek az ügy érdemére kihatással voltak”. A másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet a per fő tárgyára vonatkozóan helyben hagyta.

Az MNB tegnapi közleménye szerint a másodfokú ítéletben foglaltakkal nem ért egyet, ezért annak bírósági felülvizsgálata és végrehajtásának felfüggesztése iránti kérelmet terjesztett elő a Kúriánál.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom