Gazdaság

A GB & Partners elindította az első, kizárólag magánbefektetői forrásból létrehozott kockázati tőkealapot

Az új tőkelap jegyzett tőkéje 3 milliárd forint

A GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt alapok egy új, Magyarországon egyedülálló módon nem intézményi, hanem tisztán magánbefektetői forrásból létrehozott tőkealappal bővültek. Az új tőkelap jegyzett tőkéje 3 milliárd forint, célja olyan magyar és külföldi vállalkozásokat segítése, amelyek további növekedésükhöz tőkét és tudást keresnek.

2018. október 3-án a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta a GB & Partners Kockázati-Tőkealapkezelő által kezelt, 3 milliárd forint jegyzett tőkével alapított GBP I Magántőkealap bejegyzését. A jelenlegi az első mérföldköve egy több szakaszból álló, magyar és külföldi magánbefektetőktől történő tőkebevonási folyamatnak.

A GBP I Magántőkealap olyan magyar székhelyű, de nemzetközi fókuszú alap, amely vonzó iparágakban működő, nagy növekedési potenciállal rendelkező, tőzsdén nem jegyzett cégekbe fektet, ahol az Alapkezelő a menedzsment társa lehet abban, hogy kiemelkedően sikeres nemzetközi vállalatot hozzanak létre.

A GB & Partners
A GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. jelenleg öt alapot kezel közel 28 milliárd forint jegyzett tőke összértékben. Ezek közül kettő az EU JEREMIE programja alapján indított kockázatitőke-alap, míg a másik két 2016-ban indított magántőkealapja elsődleges célpontjai az érettebb szakaszban lévő vállalkozások, vagy kiemelkedő növekedési potenciállal rendelkező magyar vonatkozású társaságok.

A GBP I Magántőke-részalap befektetései elsősorban növekedés indukálta működési és szervezeti változások előtt álló társaságokba, és turn-around típusú befektetésekbe irányul, többségi tulajdonszerzési céllal. Az alap elsősorban olyan társaságokat és alapítókat céloz meg, akik a további növekedésükhöz szükséges tőkén kívül szaktudást is keresnek és hajlandóak akár a működési modelljük alapvető újragondolására is. A GB & Partners Kockázati-Tőkealapkezelő nyitott társbefektetőként megjelenni olyan tőkefinanszírozásban, amelynél lehetőséget lát kockázatdiverzifikálás és potenciális szinergiák kihasználására más szakmai és pénzügyi befektetőkkel.

Az új tőkealap befektetetési politikája a GB & Partners által kezelt többi alap befektetési stratégiájától annyiban tér el, hogy a GBP I Magántőkealap az Alapkezelő által kezelt többi alap eddig befektetési korlátjaitól eltérően, magyar vonatkozás nélkül is szerezhet részesedést külföldi társaságokban, illetve az alapok lényegesen hosszabb futamideje miatt eltérő befektetési időtávban terveznek.

„Egyértelmű elismerés számunkra, hogy az üzleti életben aktív magánbefektetők döntöttek úgy, hogy befektetnek a GB & Partners új tőkealapjába. Az új befektetőink meglátták az üzleti potenciált abban a sajátos szemlélet- és működésmódban, hogy a tőkefinanszírozás mellett mi aktívan részt veszünk a portfóliócégek üzleti stratégiájának és operatív működésének kialakításában is. Számunkra az új alap olyan rugalmasságot biztosít, amit az eddigi konstrukciók nem adtak meg” – mondta a bejelentés jelentőségét elemezve Almás Attila, a GB & Partners Igazgatóságának tagja.

Az elmúlt években a GB & Partners olyan, mára sikertörténetnek számító cégekbe fektetett be és állította őket növekedési pályára, mint a világszinten is elismert Nanushka divatmárka, a gyógyszer hatóanyag tisztításra fókuszáló Rotachrom vagy az online jegyértékesítési piacot Magyarországon meghatározó Jegymester.