Gazdaság

3,5 százalékkal bővültünk: egész Európát lekörözte tavaly a magyar gazdaság

A kiugróan jó múlt évi negyedik negyedéves és éves GDP-szám miatt az idei kilátások is javulnak

A magyar gazdaság 3,5 százalékkal bővült egy év alatt, míg a tavalyi utolsó negyedév 3,4 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest - jelentette tegnap a KSH. Magyarországon a gazdasági növekedés stabillá és erőssé vált, ezt bizonyítják a GDP közzétett adatai is - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tájékoztatóján.

kovacs arpad
Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke (Fotó: Csudai Sándor)

– Brüsszelből napokkal ezelőtt nem túl kedvező előrejelzések jöttek a magyar gazdaság bővülési ütemével kapcsolatban. Az ellendrukkerek azóta is ezen „rugóznak”.

– Csak óvatosan! Pár nap alatt rájöttek az elemzők, akik ezeket a prognózisokat felállították, hogy alábecsültek néhány adatot. Ezt korrigálták. Nem tudom azt állítani, hogy állandóan gazdasági csoda történne. Úgy gondolom, a magyar gazdasági bővülés fenntartható ütemű. Nem lehet mindig kiugró az ágazatok teljesítménye.
9oa
– Az EU-s pénzek mennyire serkentik Magyarország GDP-jének bővülését?

– Először globálisan kell körülnézni, hogy az egész folyamatot értsük: Európa gazdaságára kihat a sok konfliktus, mondhatni naponta változik, hogy miként alakul a görög, az orosz, az ukrán helyzet. Ez krízishatás. Óvatosságra ad okot az is, hogy az eurózóna és benne Németország gazdasági fejlődését nézve az elmúlt hónapokban egyre alacsonyabb GDP-növekedést várnak az elemzők. A kelet-közép-európai országok felében várhatóan erősödik, a másik felében lassul a GDP növekedése. A kérdésre válaszolva, ha csak Magyarországot nézem, most a gazdaságot még az előző pénzügyi ciklusban lehívott támogatások serkentik, ráadásul nem kis mértékben. A pénzek lehívásával sietni kell, hiszen ki szeretné, hogy bennragadjon a támogatása.

– Ha lezárul ez a ciklus, annak milyen hatása lehet?

– Akkor 2020-ig, azaz az új EU-s pénzügyi ciklus végéig lesz visszaesés a GDP-bővülésében, ráadásul ez mostanában kezdődhet. Ennek nyilván látványosabb a hatása, ha egy-egy ágazat nem úgy teljesít, mint korábban. Mindig mondom, Magyarország az elmúlt években élenjáró állam lett az uniós források felhasználásában, látványos eredményekkel. Úgy gondolom, a kormány korábbi becslésével megegyező adat látott napvilágot. Azt sem győzöm hangsúlyozni, akár az EU-s pénzek hatására örvendetes, hogy Magyarországon a beruházási ráta az elmúlt negyedévekben emelkedett, bár ebben szerepet játszott az is, hogy egyre bővült az állam beruházási aktivitása. Mivel a költségvetési szigor nem folytatódott, a fogyasztás két százalékkal nőtt, és a dinamika kevéssel e szint felett stabilizálódhat.

– Mit jelent ez számban kifejezve?

– Az európai uniós forrásoknak is köszönhetően például jövőre 2,5 százalék felett lehet a GDP-bővülés Magyarországon. Sőt, az államadósság mutatója is kedvezően alakul, azaz folyamatosan csökken, a kedvező gazdasági környezet folytatódik, hol visszaesésekkel, hol pedig bővülésekkel.

Programokat hagyott jóvá az unió
Öt magyar operatív program (OP) támogatását hagyta jóvá pénteken az Európai Bizottság – adta hírül az MTI. Ebben a periódusban a gazdaságfejlesztési és innovációs OP 8,8 milliárd eurós keretéből 7,73 milliárdot állnak majd az Európai Unió különféle alapjai. A terület- és településfejlesztési OP-ből 3,97 milliárd euró, a versenyképes Közép-Magyarország OP-ből 927 millió euró, az integrált közlekedésfejlesztési és a környezeti és energiahatékonysági OP-kből összesen 7,7 milliárd euró értékben valósulhatnak meg fejlesztések, ebből 6,5 milliárdot biztosítanak az uniós alapok.
(PGI)


Az egész kontinenst lenyomta Magyarország tavalyi gyarapodásának mértéke
Mi nyertük a növekedési versenyt

Putsay Gábor

Kiemelkedő volt Magyarország teljesítménye a bruttó hazai össztermék (GDP) növekedésében az Európai Unió tagállamai között. A régióban is megelőztük a rivális országokat.
9ob
Éves alapon, azaz 2013 és 2014 utolsó negyedévét összehasonlítva a legnagyobb gazdasági növekedést produkálta a magyar gazdaság az Európai Unióban (EU). Az Eurostat tegnap közzétett kimutatása szerint éves alapon az EU-ban 1,3 százalékkal, az eurózónában 0,9 százalékkal nőtt a GDP 2014 utolsó negyedévében. Negyedéves alapon, vagyis a harmadik negyedévhez képest 0,4 százalékkal nőtt a GDP. Itt Magyarországot csak Észtország előzte meg. Magyarországon ezt az időszakot figyelembe véve 0,9 százalék volt a növekedési ütem, Észtországban pedig 1,1 százalékkal. Mint azt a távirati iroda közölte, a harmadik legnagyobb növekedés Németországban és Spanyolországban volt, mindkét államban 0,7 százalékos. A negyedik negyedévben Ciprus teljesített a legrosszabbul, ott 0,7 százalékkal csökkent a GDP, míg Finnországban 0,3 százalékos, Görögországban 0,2 százalékos negyedéves visszaesést mért az Eurostat. A tavalyi év egészében az Európai Unióban 1,4 százalékos, az eurózónában 0,9 százalékos gazdasági növekedés volt az Eurostat első becslése szerint.

A GDP bővülésében jól teljesített Románia is, a tavalyelőtti utolsó negyedévhez képest 2014 negyedik negyedévében 2,5 százalékos volt a növekedés, ám még ez is elmaradt a mi 3,4 százalékunkhoz képest. A román gazdaság tavaly az év egészében 2,9 százalékkal bővült, bár a bukaresti kormány eredetileg 2,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolva tervezte meg a költségvetést. A román kormány az idén a bruttó hazai termék 2,5 százalékos bővülésével számol. A Nemzetközi Valutaalap egy, a napokban nyilvánosságra került elemzése azt valószínűsítette, hogy a tavalyi román GDP 2,7 százalékkal haladta meg a 2013-as szintet. Az elemzők szerint a belső fogyasztás, illetve az ipari termelés – főleg külföldi megrendeléseken alapuló – több mint hatszázalékos bővülése áll a román gazdasági növekedés hátterében. A cseh GDP két százalékkal nőtt tavaly, a negyedik negyedévi növekedés pedig 1,3 százalékos volt a statisztikai hivatal előzetes adatai szerint. A számok alacsonyabbak a szakértők által vártnál. A korábbi elemzői becslések a cseh gazdaság 2,3 százalékos éves növekedését jósolták. A cseh gazdaság kétszázalékos erősödése még így is kétszerese az euróövezet növekedési ütemének.

A belső fogyasztás volt a németek motorja
Hazánk legnagyobb kereskedelmi partnerénél, Németországban 0,7 százalékkal nőtt a GDP, ami felülmúlta a várakozásokat. A Destatis szerint 2014 első negyedévében dinamikusan nőtt a német gazdaság, nyárra lassult a növekedés üteme, de év végére ismét gyorsult. Tavaly a távirati iroda tájékoztatása szerint az év egészében 1,6 százalékkal nőtt a GDP 2013-hoz képest. A negyedik negyedévben a belső fogyasztás erősödése gyorsította a gazdasági növekedés ütemét, különösen a lakossági fogyasztás javult, és a beruházások szintje is emelkedett.