Gazdaság

Az ipari termelői árak áprilisban az egy évvel korábbihoz képest 15,9 százalékkal növekedtek

2023. áprilisban az ipari termelői árak átlagosan 15,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 41,9, az exportértékesítéséi 3,3 százalékkal nőttek – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipari termelői árak áprilisban az egy évvel korábbihoz képest 15,9 százalékkal növekedtek
Az ipari termelői árak növekedésében az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése is szerepet játszott
Fotó: MH archiv/Katona László

Az eltérő mértékű áremelkedést elsősorban az okozta, hogy az – alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő – energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbit, miközben az exportárai már csökkentek – jegyezte meg a KSH.

Az ipari termelői árak növekedésében az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése is szerepet játszott.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,5, az exportértékesítésiek 2,7 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 2,0 százalékkal mérséklődtek.

Áprilisában a 2022. áprilisihoz képest a belföldi értékesítés árai átlagosan 41,9 százalékkal nőttek, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 14,3, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 110 százalékos volt a drágulás. Az élelmiszeripar értékesítési árai 29,9 százalékkal emelkedtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 54,5, a beruházási javakat gyártókban 9,0, a fogyasztási cikkeket gyártókban 25,2 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 3,3 százalékkal nőttek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,0 százalékkal magasabbak, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 20,7 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak.

Január-áprilisban a 2022. január-áprilisihoz képest a belföldi értékesítés árai 51,8, az exportértékesítéséi 12,0 százalékkal voltak magasabbak, így az ipari termelői árak összességében 25,0 százalékkal emelkedtek.

Kapcsolódó írásaink